Umesto nasilnicima koji su tukli demonstrante, prijave stižu Novosađanima koji su protestovali

Nekoliko neformalnih građanskih inicijativa i organizacija smatra da novosadski aktivisti trpe politički progon i postavljaju pitanje odgovornosti šefa kabineta bivšeg gradonačelnika Novog Sada za nasilje kom je privatno obezbeđenje sprovelo nad građanima tokom sednice na kojoj je usvojen sporni GUP.

„Masovnost krivičnih i prekršajnih prijava protiv građana koji su iskoristili sve zakonske, pa zatim i vaninstitucionalne mehanizme borbe, da ukažu na štetnost skupih projekata, ima za cilj da obeshrabri i zaplaši građane u izražavanju mišljenja. Prvi na meti je Milorad Ljeskovac, čovek kojem su batinaši ugrozili život i privatnost jahanjem na vratu, a uskoro će pred tužilaštvo izaći i ostali osumnjičeni građani”, konstatuju novosadski aktivisti u saopštenju u kom ocenjuju i da novosadske vlasti od građana prave nasilnike, a od batinaša žrtve.

Oni skreću pažnju na to da je javnosti nepoznato da li je pokrenut proces protiv pripadnika privatnog obezbeđenja koje je krajem jula angažovala skupština grada Novog Sada, a koji su Miloradu Ljeskovcu ugrozili život klečeći mu na vratu tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, 21. jula ispred Izvršnog veća.

Aktivisti tvrde i da je jedan od pripadnika policije pripadnicima privatnog obezbeđenja ustupio deo svoje opreme (lisice), ali ukazuju da ni protiv ovog lica, po njihovim saznanjima, još nije pokrenut proces. Procesa, koliko je poznato, nema ni protiv nadležnih koji su, kako se konstatuje u saopštenju „dozvolili da u centru Novog Sada nepoznata parapolicija sprovodi silu i hapšenje”. Umesto da oni budu saslušani, saslušavaju se aktivisti:

„Selektivnom primenom zakona i pravde, prvi je saslušan Novosađanin Milorad Ljeskovac, kojeg su u julu ove godine brutalno pretukli i uhapsili pripadnici privatnog obezbeđenja, mimo svih zakona i procedura i uz asistenciju policije”, ukazuju Ekološki front Novi Sad, Za zeleno Novo naselje, Eko straža Novi Sad, Dunavac-Šodroš, Sačuvajmo Liman od betona, Šodroš Survivor kamp i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Potpisnice saopštenja se pitaju i zašto se po ovom povodu već tri meseca ne oglašava republički zaštitnik građana Zoran Pašalić. Podsetimo, Pašalić i dalje vrši dužnost zaštitnika građana iako mu je mandat istekao pre dva meseca, a Skupština još nije raspisala javni poziv za izbor novog Zaštitnika građana. Kako smo ranije pisali:

„Nakon šestomesečnog kašnjenja u izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti 2020. godine, ovo je nastavak prakse urušavanja nezavisnih institucija. Kašnjenje u izboru novog Zaštitnika građana još više dobija na značaju u zabrinjavajućoj situaciji eskalacije policijskog nasilja prema građanima i ekološkim aktivistima koji su mirno protestvovali na Šodrošu u Novom Sadu i u Majdanpeku na planini Starici“, poručile su krajem oktobra Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Centar za praktičnu politiku.

„Uz ćutanje republičkog zaštitnika građana, nismo dobili odgovor ni od Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova o tome kakvu ulogu, i po čijem naređenju, je odigrala novosadska policija tokom asistiranja parapoliciji – privatnim batinašima”, upozoravaju novosadski aktivisti, dodajući da se zato postavlja pitanje čija je policija i za koga radi.

Ekološki front Novi Sad, Za zeleno Novo naselje, Eko straža Novi Sad, Dunavac-Šodroš, Sačuvajmo Liman od betona, Šodroš Survivor kamp i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis vlasti pitaju i koja je bila uloga šefa kabineta bivšeg gradonačelnika na Javnoj sednici Komisije za planove, smatraju da bi on mogao biti odgooran za prekomernu upotrebu sile koja je izazvala revolt kod građana i zahtevaju da se njome pozabavi tužilaštvo.

„Sužavanje ustavom zagarantovanih prava i uvođenje u diktaturu nije prihvatljivo, odgovor će biti pravovremen i adekvatan”, zaključuje se u saopštenju.

I.K.

Prethodni članak

Bratislav Gašić će uprkos seksističkoj izjavi biti član Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima: Devet od svakih deset ubistava novinara ostaje nekažnjeno

Sledeći članak