Upozorenje za investitore malih hidroelektrana na reci Lopatnici

Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

Na šest lokacija na reci Lopatnici u opštini Kraljevo postavljena su upozorenja investitorima malih hidroelektrana da nisu dobrodošli.

Upozorenje. Investitori malih hidroelektrana niste dobrodošli!!

Ovakvo upozorenje stoji napisano na šest crvenih tabli koje su aktivisti grupe Sačuvajmo planinske reke Kraljeva uz podršku meštana sela Bogutovac, Lopatnica i Stanča postavili duž reke Lopatnice koja se uliva u Ibar.

Na reci Lopatnici planirana je izgradnja četiri MHE, a kako aktivisti kažu u njoj žive zaštićene vrste potočnog raka i autohtone vrste riba. Meštani sela žive od te reke i seoskog turizma koji se u poslednjih nekoliko godina značajno razvija. Tome u poslednje tri godine doprinosi i grad Kraljevo izdvajanjem finansijskih sredstava, na čijoj se teritoriji nalaze pomenuta mesta. Na prostoru gde je planirana izgradnja MHE nalaze se i prirodna lečilišta od kojih je najpoznatija Bogutovačka banja.

Meštani ovih sela su udruženi u borbi protiv izgradnje MHE, a kako kažu velika inspiracija im je bila borba ljudi sa Stare planine, a naročito otpor koji pokazuju meštani sela Rakita.

M.M.

Prethodni članak

Sutra se otvara festival feminističke kulture i akcije – BeFem

Punjenje državnog budžeta odraz je nejednakosti

Sledeći članak