Velike kompanije zloupotrebljavaju mere hitne ekonomske pomoći

Foto: Marko Miletić / Mašina

Dok države širom sveta jedna za drugom objavljuju pakete mera hitne ekonomske pomoći, sve su češće i vesti o njihovim zloupotrebama od strane velikih kompanija.

Nekoliko giganata, uključujući H&M, Adidas, Pumu i Daichman je nedavno objavila da će obustaviti plaćanje zakupa za svoje usled pandemije zatvorene radnje u Nemačkoj. Njihove jednostrane odluke donesene su nakon što je Nemačka predstavila ekonomske mere za zaštitu preduzeća i radnih mesta među kojima je i mera zaštite od deložacija iz domova i poslovnih prostorija.

Vest da Adidas neće plaćati zakup izazvala je bes nemačke javnosti i reakcije poslanika, te protestne izjave ministara finansija, pravde i saobraćaja. Nakon toga, Adidas je povukao odluku, izvinivši se javno. „Pogrešili smo i ugrozili poverenje. Platili smo najmodavcima aprilsku kiriju”, sada piše na njihovom zvaničnom sajtu.

Adidas spada u brojne firme koje takođe pokušavaju da iskoriste izmene normi da bi progurale zakonske regulative za olakšavanje poslovanja, koje su već odbijane u regularnim okolnostima. Kako piše Njujork Tajms: „Nekim delatnostima je neophodna pomoć. Druge su spazile retku mogućnost da se izbore za olakšice u momentu kada su popustile fiskalne brane”. NYT zato konstatuje da je u SAD u toku prava zlatna groznica lobiranja.

SAD iz nedelje u nedelju u sopstvenu privredu ulaže neizgovorive sume, pokušavajući da spreči njeno survavanje koje je već ostavilo bez posla između 15 i 20 miliona Amerikanaca. Britanska centralna banka je nedavno sopstvenoj Vladi omogućila „neograničenu” potrošnju, a Nemačka je odustala od balansiranja budžeta kakvog se tvrdoglavo pridržavala godinama. Zahvaljujući nizu faktora – lobiranju i ucenjivanju brojem radnika, između ostalih – korporacije imaju mnogo veće šanse nego male firme da aktuelnu krizu okrenu u svoju korist, aplicirajući za pomoć i olakšice od države i poslovnih partnera, ali ne usmeravajući finansijska sredstva namenski.

I.K.

Prethodni članak

Kultura ne sme da stane, ali kako će se umetnici za to vreme prehraniti?

Onemogućena dostava respiratora Kubi, zemlji koja daje značajan doprinos borbi protiv pandemije

Sledeći članak