Veliki uspeh levo-zelene koalicije na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj

Proslava u štabu koalicije Možemo!; Foto: Sabina Sabolović

Levo-zelena koalicija sa 7 osvojenih mandata predstavlja najveće iznenađenje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Uz izlaznost manju od 50% HDZ je došao do najvećeg broja glasova, dok je SDP doživeo težak poraz. Sabor će dopuniti i niz desničarskih opcija.

Prema preliminarnim rezultatima, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja očekuje 66 mesta u parlamentu, ubedljivi je pobednik izbora. Sa 41 poslanikom sledeća je koalicija Restart, okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP). U medijima se već nagađa da li ovoj stranci sledi restrukturiranje ili smena rukovodstva.

Domovinski pokret Miroslava Škore će biti treća snaga po broju mandata. Kako piše Dojče vele, ovaj pokret je igrao na „suverenizam, nacionalizam i borbu protiv političkog uticaja srpske nacionalne manjine“, odnosno desničarski sentiment začinjen mizoginim ispadima. Iako može da računa na čitavih 16 mesta u Saboru, Škoro ipak neće biti nezaobilazan za sastavljanje vlade. Most je osvojio 8 mesta, liberalna koalicija Pametno 3, HNS i Reformisti po jedno.

Izvor: Možemo – politička platforma / Facebook

Zelena i leva opcija za 21. vek u Saboru

Najveće iznenađenje izbora je, ipak, uspeh zeleno-leve koalicije koju čine: Možemo!, Radnička fronta, Nova ljevica, Orah, Zagreb je naš i Za grad.

Kako za Mašinu izjavljuje Katarina Pavičić-Ivelja sa istarske liste Možemo!, na početku kampanje njeni predstavnici su se mogli nadati da će osvojiti tri ili četiri mandata, u odnosu na šta je osvojenih 7 vrlo ohrabrujuće:

Radnička fronta je dobila mandat u osmoj izbornoj jedinici, zbog čega mi je posebno drago, jer to pokazuje da su građani konačno prepoznali potrebu za pravom ljevicom, kakva nam uistinu treba: ljevicom koja se zalaže za narod, za radnička i ženska prava, za zelene politike.

Osvojivši veliki broj mandata stranke u sastavu koalicije Možemo! izašle su iz pozicije marginalne političke opcije za koju bi glasovi bili „bačeni“. Slično izborne rezultate komentariše i Jelena Miloš, koje je bila na listi koalicije Možemo! u drugoj izbornoj jedinici:

Sretni smo zbog izbornih rezultata jer po prvi put zelena ljevica ulazi u Sabor. To je povijesni trenutak za nas i dokaz da se sav trud isplatio i da ima mjesta za zelenu ljevicu u političkom prostoru. Istovremeno, zabrinuti smo zbog rasta desnice i ekstremne desnice i radit ćemo sve sto je u našoj moći da se desnici suprotstavimo u Saboru.

Ivelja pojašnjava da su desne stranke u kampanji najavile udar na ženska prava, dok se koalicija Možemo! zalaže za odbranu postojećih prava i njihovo unapređenje.

U Saboru je potrebno čuti glas jedne prave antikapitalističke opcije koja će se zalagati protiv privatizacije i za javno zdravstvo, bez lista čekanja.

Možemo! je najveći uspeh ostvarila u Zagrebu. Delovi hrvatske prestonice su raspodeljeni u četiri izborne jedinice iz kojih će doći ukupno 6 mandata. Ovo je dobra polazna osnova za predstojeću borbu za vlast u glavom gradu Hrvatske što je u sinoćnjem obraćanju najavio i Tomislav Tomašević, jedan od lidera Možemo! koji je već par godina najaktivniji opozicioni političar u lokalnoj skupštini odakle će i otići na mesto poslanika u Sabor.

Dok neki zeleno-levu koaliciju „optužuju“ za to da je „pokupila“ (pa čak i „ukrala“) glasove SDP-a, drugi su skloni da izborni fijasko SDP-a i rast malih stranaka i koalicija bar delimično objasne malom izlaznošću. Naime, dok je 2015. godine svoje ustavno pravo iskoristilo čak 62% birača, već naredne godine glasalo je osam procenata manje, a ove ni pola glasačkog tela, odnosno samo 46% glasača. Malim strankama je to, prema nekim procenama, pomoglo da sa manje glasova dobiju mandate, ali i omogućilo HDZ-u da sa manje glasova nego ranije dosegne gotovo apsolutnu većinu.

I.K.

Prethodni članak

„Nije u redu da se studenti sele svake dve sekunde jer im to ometa studiranje“. Studenti protestuju zbog ponovnih pretnji iseljenjem

Tek mali deo budžeta Ministarstva kulture odvojen za javne konkurse

Sledeći članak