Zabrana rada nedeljom u prodavnicama još uvek može biti ugrožena upozoravaju iz slovenačke Levice

Izvor: piqsels.com

Slovenački parlament je pre nekoliko dana usvojio predlog izmenama Zakona o trgovini kojima se zabranjuje rad nedeljom i državnim praznicima u prodavnicama. Međutim, iz Levice, partije koja je progurala ovaj predlog u parlamentu, upozoravaju da ova inicijativa još uvek ima svoje protivnike i da borba nije gotova.

Borba je dugo trajala i nastaviće se. Naime, predstavnici trgovinske komore najavljuju da će ustavnom sudu uložiti žalbu na usvojeni Zakon o zabrani rada trgovina nedeljom, rekao je za Mašinu Nikola Janovič Kolenc glasnogovornik poslaničke grupe Levice.

Ukoliko zakon ili deo zakona budu proglašeni neustavnim Levica će ponovo Skupštini podneti predloge izmena zakona, a kako kaže naš sagovornik: „Ono što smo postigli ćemo braniti svim raspoloživim sredstvima, u krajnjoj fazi i na referendumu“.

Protiv donošenja izmena Zakona o trgovini su bile liberalne stranke centra, preko kojih su veliki trgovinski lanci lobirali s namerom da se zakon izmeni tako da ne bude u skladu sa Ustavom kako bi ga kasnije lakše oborili.

Kako smo ranije pisali inicijativa za zabranu rada nedeljom u prodavnicama u Sloveniji je potekla od Sindikata radnika u trgovini Slovenije, što je Levica uobličila u zakonski predlog. Usvajanje ovog zakona je značilo poboljšanje radnih prava za 115.000 radnica i radnika u trgovini koji su inicijativu za zabranu rada nedeljom izneli na referendumu još 2003. godine.

Tad je odlučeno da se trgovine zatvore. Ali zbog pritiska kapitala, velikih trgovinskih lanaca, koji je iskoristio sva sredstva i podkupio političare, do sprovođenja ove odluke nikad nije došlo, objašnjava Janovič Kolenc.

Levica je sigurna da zabrana rada nedeljom ima veliku podršku u narodu

Sindikat radnika u trgovini je proveo anketu među radnicama i radnicima u trgovini, koja je pokazala da čak 98 % njih želi da se zabrani rad nedeljom. Dok su ankete javnog mnjena pokazale da zatvaranje trgovina ima i visoku podršku u društvu.

Jedan od osnovnih razloga koji su anketirani navodili jeste da nedeljom i praznicima žele da budu slobodni kako bi te dane mogli da provode sa porodicom i prijateljima, uprkos tome što je rad nedeljom više plaćen.

Zatvaranjem trgovina nedeljom i praznicima se radnicima i radnicama konačno omogućava pravo na odmor, slobodno vreme vikendom, porodični i socijalni život. Pored toga slobodne nedelje u trgovinskoj branši, u kojoj je prisutan visok tempo rada, neredovan raspored rada, u kojoj je prisutno puno pritiska i preopterećenja zaposlenih, predstavljaju značajnu promenu u smeru zaštite fizičnog i psihičnog zdravlja radnica i radnika, zaključuje Janovič Kolenc.

M.M.

Prethodni članak

In memoriam: Robert Fai

Share Fondacija tužila 16 tehnokorporacija

Sledeći članak