Zakon o sezonskom radu ulazi u javnu raspravu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas je raspisalo poziv za javnu raspravu o „Nacrtu zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima“, odnosno nekadašnjem Zakonu o sezonskom radu.

Konobar

Sve zainteresovane organizacije i pojedinci se mogu upoznati sa tekstom predloženog zakona kao i sa procedurom učešća u javnoj raspravi na sajtu Ministarstva.

„Zainteresovani građani i stručna javnost svoje predloge, sugestije, inicijative i komentare mogu da dostave Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na adresu javna.rasprava@minrzs.gov.rs i/ili pisanim putem na adresu Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ul. Nemanjina 22-26, 11000 Beograd“, stoji u saopštenju Ministarstva.

Javna rasprava o ovom zakonskom predlogu traje od 3. do 22. septembra 2021. godine, a javne diskusije će biti organizovane u Nišu (8. septembra), Novom Sadu (14. septembar) i Beogradu (20. septembar).

Da podsetimo, na izmenama Zakona o sezonskom radu se radi od kraja prošle godine, što ste mogli da ispratite na portalu Mašina. Nacrt zakona je izazvao velike nesuglasice između predlagača i predstavnika poslodavaca s jedne strane i sindikata i stručne javnosti s druge. U toku procesa rada na ovom predlogu je došlo do odustajanja od koncepta „sezonskog rada“ pošto se ispostavilo da je želja predlagača da se dejstvo zakona proširi i na oblasti koje nisu isključivo sezonske (građevinarstvo, ugostiteljstvo, turizam, pomoćni kućni poslovi).

Tako se došlo i do sadašnjeg naziva „Zakon o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima“, ipak mišljenja stručnjaka za radno pravo se nisu bitno promenila – ovaj zakonski predlog vodi ka daljem urušavanju radnih prava, prekarizaciji i nesigurnosti za veliki broj ljudi.

M.M.

Prethodni članak

SZO: 236 hiljada smrtnih slučajeva zbog COVID-19 do kraja godine u Evropi

Lakše do struje u sopstvenoj režiji: šta donosi Uredba o prozjumerima

Sledeći članak