Zakon o upravljanju privrednim društvima je put ka privatizaciji javnih preduzeća, smatra Željko Veselinović

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i narodni poslanik Željko Veselinović smatra da se iza Predloga Zakona o upravljanju privrednim društvima krije pokušaj privatizacije javnih preduzeća čime vlast želi da sakrije svoju odgovornost za „loše upravljanje i pljačku“ u prethodnom periodu.

Željko Veselinović i Marko Miletić

„U suštini, to je put ka privatizaciji tih preduzeća. Čini mi se da se tu radi o brisanju tragova od odgovornosti i bezočne pljačke u prethodnom periodu koja je vršena od strane ove vlasti“, kaže za Mašinu Željko Veselinović, narodni poslanik i predsednik sindikata „Sloga“.

Veselinović ovu izjavu potkrepljuje time što se, kako kaže, na spisku za transformaciju vlasničke forme nalaze ona preduzeća za koja su bila vezane određene velike afere: Jugoimport – SDPR, Službeni glasnik, Pošte Srbije, Srbijašume, JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, Srbijagas, Putevi Srbije, Skijališta Srbije.

„To su zlatne koke na koje je neko bacio oko ili čak napravio dil da se prodaju kako bi se dovršila potpuna privatizacija i državno pretvorilo u privatno vlasništvo. Ja drugu racionalnu nameru ne vidim“, smatra Veselinović.

Predsednik „Sloge“ kaže i da su „naprednjački direktori nesposobni da vode preduzeća“ pa se iz tog razloga „i sam vrh vlasti uplašio ekonomskog uništavanja državnih preduzeća pa sada hoće da ih privatizuju, jer će privatnik to bolje obavljati nego njihov partijski kadar“.

Podsetimo, mediji su u utorak pisali da je Vlada usvojila Predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima kojim je predviđeno da se javna preduzeća transformišu u DOO ili AD. O tom procesu i stavovima različitih društvenih aktera možete više naći na ovom linku.

M.M.

Prethodni članak

Brnabić tvrdi da promena pravnog statusa 22 javna preduzeća ne vodi privatizaciji

ASNS: Predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima zamagljuje suštinu

Sledeći članak