Zaposleni u RTS-u nezadovoljni izveštavanjem njihove medijske kuće

kamion RTS-a
Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

Zaposleni u RTS-u iz Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost’’ osudili su otuđenje javnog servisa od građana i njegovo korišćenje za potrebe promocije i potiskivanja svih oponenata i neistomišljenika režima. U svom saopštenju zahtevaju od rukovodstva RTS-a da, u najkraćem mogućem roku, odnosno „odmah“, pronađe način da „informisanje ove kuće prilagodi profesionalnim standardima“.

Aludirajući na aktuelne masovne proteste po gradovima Srbije, sindikat podseća da je RTS pre nepune dve decenije bio u sličnoj situaciji:

U istoj generaciji mi već po drugi put gledamo isti scenario, u kome elementarna istina vidljiva golim okom na ulicama gradova Srbije više nije merodavna a merodavan postaje samo interes vlasti.

Kako kažu, oni ne žele da dozvole da se ova medijska kuća ponovo nađe pod „udarom gneva javnosti koja ne može da trpi toliki informativni teror svoje Televizije i svog Radija“.

Zaposleni RTS-a iz sindikata „Nezavisnost“ zahtevaju od rukovodstva javnog servisa poštovanje profesionalnih novinarskih standarda i davanje svim političkim akterima srazmeran prostor te prestanak glorifikovanja poteza vlasti i ignorisanje političke realnosti.

Ne dozvoljavamo dalje podvajanje naroda, jer to vodi u nesagledive perspektive daljih podela i sukoba. Naša kuća, Radio televizija Srbije, ne sme više nikad doprinositi takvim scenarijima naše stvarnosti.

Oni podsećaju i da javni servis pripada svima te da ga finansiraju svi građani Srbije i podsećaju direktore i urednike Informativnog programa da „nemaju nikakvo pravo na ovakvu razgradnju bića ove kuće kao i čitavog naroda koji ovakvim načinom izveštavanja ponižavaju“.

Iz sindikata smatraju i da je zauzimanje političkog stava osnovna dužnost svih ljudi u vremenima kada politika i njeni protagonisti zaprete golom životu i egzistenciji. Tako kao članovi medijskog sindikata u čijim redovima sede svi profili zanimanja na javnom servisu oni preuzimaju obavezu da upozore da RTS „klizi u neodrživu varijantu sirove propagande“.

Nedavno sprovedeni monitorinzi izveštavanja televizija sa nacionalnom pokrivenošću o protestima i sukobima vlasti i opozicije koje je objavio Biro za društvena istraživanja pokazuju da je RTS ostao po strani „kako kada je u pitanju obim izveštavanja, tako i tematski okvir“, dok je protestima koji se dešavaju po Evropi dao duplo veću minutažu nego onima u Srbiji.

M.M.

Prethodni članak

Na današnji dan rođen narodni heroj Sava Kovačević

Protest protiv izgradnje mini hidroelekrtana: Glasno NE za MHE!

Sledeći članak