Zaustavljena izgradnja male hidroelektrane u Rakiti

 

Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

Građevinska inspekcija opštine Babušnica i Ministarstvo za zaštitu životne sredine doneli su rešenja o privremenoj zabrani radova na vodozahvatu i izgradnji cevovoda male hidroelektrane u selu Rakita, zbog čega su izvođači bili prinuđeni da obustave radove.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine utvrdio je kršenje propisa koje je propisalo Ministarstvo. Prema njihovom rešenju cevovod u dužini od 350 metara je postavljen suprotno propisima, odnosno cevi su postavljane u okviru korita za velike vode i iznad toka Rakitske reke i njenih pritoka.

Gotovo istovremeno, opštinska inspekcija iz Babušnice donela je rešenje o zabrani radova na izgradnji cevovoda. Prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora 28. decembra, utvrđene su sledeće nepravilnosti: postavljanje korodiranih cevi, nepostojanje betonske i peščane obloge na delu cevovoda i neizvršeno geodetsko snimanje terena.

Iako je trenutno prinuđen da obustavi radove, investitor je najavio žalbu drugostepenom sudu, pa će dalji tok radova zavisiti od odluka sudova.

Pogledajte Mašina video o borbi protiv MHE na Staroj planini:

 

Da su kršenje propisa i zakona prilikom izgradnje MHE vrlo česti ukazalo je i istraživanje „Smernice za održivo planiranje i upravljanje slivnim područjima malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim dobrima”, koje je sprovedeno od strane šumarskog fakulteta u Beogradu. Prilikom prezentacije rezultata ovog projekta profesor Ratko Ristić istakao je da je na 46 (obiđenih) već izgrađenih MHE, utvrđeno mnogo slučajeva kršenja propisa i zakona, kao i ugrožavanje ekosistema i života ljudi u lokalnim zajednicama.

Važno je naglasiti i da su ova rešenja o obustavi radova na izgradnji MHE rezultat pritisaka i pozivanja na odgovornost institucija od strane pokreta „Odbranimo reke Stare planine”, ali i drugih aktivista i meštana Rakite.

R.K.

Prethodni članak

Šta je trulo u aktuelnim beogradskim protestima?

Izloguj se!

Sledeći članak