Žene i nasleđivanje imovine – običaj još uvek jači od zakona

U novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa (DIP), autorka Slavica Trifunović razgovara sa Katarinom Ranković iz Ženskog udruženja kolubarskog okruga, o pitanju nasleđivanja imovine, frazama poput „žensko dete tuđa kuća“, razlici između izjave odričem se i ne prihvatam se imovine i pritiscima koje žene trpe od strane porodice zbog kojih se odriču imovine.

Muška i ženska deca su još od perioda posle Drugog svetskog rata izjednačena kada je nasleđivanje imovine u pitanju. Međutim, u našem društvu i dalje postoji običaj u kojem primat u nasleđivanju imaju muški članovi porodice i da bi žena ukoliko je nasledila imovinu, iste trebalo i da se odrekne u korist muškog srodnika, najčešće brata.

„Ono što je sigurno jeste da svakoj toj ženi nije stvar u tome da ona nije nasledila imovinu i da ona nije upisana kao vlasnica zemlje ili imovine već je taj odnos porodice prema njoj kao ženskom detetu, kao nekome ko će otići i ko nije donekle dovoljno vredan njihove pažnje, najveći problem. Iznenađujuće je i čini se da ih to, zapravo, najviše boli, taj nedostatak pa možemo slobodno da kažemo i ljubavi od svoje porodice“, rekla je Katarinom Ranković tokom razgovora u podkastu.

Prethodne epizode podkasta možete pronaći na ovom linku. Devojku iz predgrađa možete slušati i na platformama Anchor.fm, Spotify, Youtube, a sve u vezi sa podkastom možete pratiti na društvenim mrežama Devojke iz predgrađa, na Fejsbuk i Instagram profilu pod nazivom Podcast DIP.

Prethodni članak

„Onog momenta kada raskopate nasip, vi pravite put za vodu“, objašnjava dr Anđelković

Ivana Bogićević Leko o Memorijalu „Boško Buha“: „Naravno da programi ne treba da budu prepisani iz vremena koje je prošlo, ali je veoma važno da ostanu namenjeni deci i mladima“

Sledeći članak