10,7 miliona evra subvencija za Teklas koji će koristiti nekadašnju lokaciju Geoksa

Prema pisanju portala Nova ekonomija Ministarstvo privrede je dodelilo 10,7 miliona evra državne pomoći kompaniji Teklas automotive koja će pokrenuti pogon na mestu nekadašnjeg Geoksa u Vranju.

fabrika Geoks

Kako piše Nova ekonomija Komisija za kontrolu državne pomoći je objavila rešenje po kojem se subvencija dodeljuje za „projekat ulaganja u novi proizvodni pogon sistema za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju“.

Ipak, pogon neće biti baš sasvim nov pošto će se kompanija Teklas, koja već posluje u Vladičinom Hanu, praktično useliti u hale koje je za sobom ostavio Geoks koji je napustio Srbiju prošle godine nakon što je iskoristio sve subvencije koje je dobijao od 2012. godine.

I u biznis planu Teklasa se pojašnjava da kompanija želi da uđe u brownfield investiciju blizu trenutne lokacije u Vladičinom Hanu. To bi značilo da kompanija ne planira otvaranje novih proizvodnih pogona već korišćenje zatečenih na lokaciji i eventualno njihovo prilagođavanje sopstvenim potrebama.

Od novih ulaganja na postojećem zemljištu Teklas planira investiciju u potpuno robotizovano skladište na greenfield-u Geoksa.

Kompanija se obavezuje da u periodu od pet godina od završetka investicionog projekta, ukupan broj zaposlenih ne smanjuje ispod 1631, s tim da u pogonu u Vladičinom Hanu već zapošljavaju 1093 radnika.

Subvencija Teklasu će biti isplaćena u sedam tranši, prva u 2022. godini u iznosu od 6,5 miliona evra, a zadnja 2028, godine u iznosu od 532,8 hiljada evra.

Teklas Automotive koji proizvodi delove i opremu za motorna vozila posluje u Vladičinom Hanu od septembra 2015. godine, a firma je u vlasništvu turske kompanije „Teklas Кaucuk San. Ve Tic. A.S.“.

Berićetna parcela

Na istoj lokaciji u Vranju su se nalazile proizvodne hale kompanije Geoks koja je od 2012. godine dobijala subvencije iz državnog budžeta. Geoks se prošle godine povukao iz Srbije i više od 1000 radnica i radnika ostavio bez posla, a ispostaviće se da kroz poreze i doprinose u državnu kasu nije vratio ni polovinu iznosa subvencija.

Geoks će ostati upamćen kao jedan od simbola državne politike subvencionisanja stranih investitora koju i ekonomski stručnjaci sve više dovode u pitanje. Sinidkate i radnike ovaj tip kompanija svakako ne asocira na nešto dobro, a o kršenju radnih prava u Geoksu ste mogli da čitate na Mašini prethodnih godina.

Geoks je na osnovu subvencija dobio 11,25 miliona evra, a Teklas 10,7 miliona evra, tako da se može reći da je ova parcela u Vranju prilično berićetna za strane kompanije. Da li će stanovništvo Vranja i okoline imati bolje iskustvo sa Teklasom ostaje nam da vidimo.

I.K

Prethodni članak

Otvorena izložba „Hej ispravile smo vam ovo!“ na Kalemegdanu

Počelo je suđenje aktivistkinji Dragani Arsić

Sledeći članak