Usvojen zakon o istopolnim zajednicama u Crnoj Gori

Izvor: Queer Montenegro / Facebook

Zakon o istopolnim zajednicama izglasan je juče, 1. jula u Skupštini Crne Gore kojim će istopolna partnerstva imati jednaka prava kao i heteroseksualna.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je juče u Skupštini Crne Gore. Predlog zakona o istopolnom partnerstvu podržala su 42 poslanika, vladajuće Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, kao i opoziciona Socijademokratska partija. Zakon će početi da se primenjuje za godinu dana.

Usvajanje ovog Zakona donosi niz promena u svakodnevnom životu istopolnih zajednica, koje podrazumevaju sva ona prava koja su do sada bila priznata i prepoznata samo heteroseksualnim parovima. Pored toga što od sada zakonski mogu da ostvaruju prava iz zdravstvene i socijalne zaštite, u Zakonu je posebno normirano i izdržavanje između partnera/ki, a regulisani su i imovinski odnosi.

Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo. Sada ostaje ono ključno – primjena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba,” saopštila je nevladina organizacija LGBT Forum Progres ocjenjujući da je u pitanju istorijski trenutak za Crnu Goru i LGBT zajednicu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U zakonu se ne pominje mogućnost da istopolni parovi budu roditelji ili usvoje decu.

Kako je u Srbiji?

U Srbiji, kao i u većini država u regionu, istopolnim zajednicama nisu priznata prava koja heteroseksualni parovi imaju stupanjem u zajednicu ili brak.

U Srbiji istopolne zajednice nisu prepoznate, vidljive niti zakonski moguće, nemaju pravo za sklapanje brakova, nemaju pravo na zajedničku imovinu i pravne okvire koji bi im omogućavali da se međusobno nasleđuju.

Nemaju pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje preko partnera/partnerke, mogućnost usvajanja ili zajedničkog staranja o deci, ali ni mogućnost posete u bolnicama jer po zakonu nisu prepoznati kao članovi porodice.

I.P.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE