Spontani štrajk u GEOX-u. Italijanska fabrika nastavlja s maltretmanom radnika

Isečak iz videa “Raditi za GEOX u 21. veku – Slučaj Srbije”

Jutros su tri stotina radnika prve smene obustavili proizvodnju u vranjskoj fabrici obuće Geox, javlja portal Direktno.rs.

Prema pisanju Direktno.rs, do štrajka je došlo spontano, a razlozi su neisplaćen prekovremeni rad, produžavanje radnog vremena i kašnjenje plata onima koji su na bolovanju. 

Štrajkačima je stigla podrška i od doktorke Mirjane Ilić, koja je prema protalu Direktno.rs, više puta iskusila da radnik s povredama zadobijenih na radu u Geoxu nije smeo da koristi bolovanja zbog straha od otkaza. 

O stanju u fabrici Geox pitali smo Stefana Aleksića iz međunarodne mreže Klin Klouz Kempejn koja godinama prati poslovanje ove fabrike: 

Naše iskustvo sa fabrikama tekstilnih proizvoda i obuće govori nam da je u pitanju relativno raširena praksa: izbegavanje plaćanja prekovremenog rada često u pratnji standardnih izgovora o neispunjenim kvotama, traljavo beleženje prekovremenog rada, pritisci na radnike odlaganjem isplate i slično. Sve to nam govori da zahtevi radnika “piju vodu”, pa zbog toga naša organizacija i podržava radnike Geox-a koji su digli svoj glas. 

Aleksić ističe da se radi o fabrici koja je dobila ogromne subvencije od države, i da su u njoj zabeleženi neki od najskandaloznijih primera odnosa menadžmenta prema radnicima. 

Prema prečima našeg sagovornika sindikalno organizovanje je najefikasnije oruđe radnika u borbi za bolje uslove rada.

Naše iskustvo govori da je najefikasniji i najbolji metod borbe radnika za svoja prava – sindikalno organizovanje. Uostalom, nije bez razloga činjenica da se upravljačkim strukturama tekstilnih fabrika noge tresu kada im pomenete sindikat. 

Poruka podrške radnicama i radnicima Geoxa je stigla i od Udruženih sindikata Srbije „Sloga“. 

Položaj radnica i radnika u Geoxu je više puta bio tema tekstova  na Mašini.

Podsećamo da je neposredno nakon ukidanja vanrednog stanja i ublažavanja mera zaštita u Vranju došlo do naglog porasta broja zaraženih koronavirusom. Vranjske kompanije  Dodić i Geox nisu prilagodile uslove rada epidemiološkoj situaciji. Time su prinudili svoje zaposlene da rade u nebezbednim uslovima, budući da bi nedolaženje na posao rezultiralo otkazom, dakle i gubljenjem prihoda koji je neophodan za preživljavanje. 

Loši uslovi za rad u Geoxu nisu ograničeni samo na epidemiološki vanredne situacije. Kako smo izveštavali 2017. godine, zaposleni u tom preduzeću su u letnjim mesecima bili izloženi veoma visokoj temperaturi u proizvodnim halama. Radnici su tada javljali da su temperature daleko iznad optimalnih, da im je zabranjen pristup toaletu posle 14 časova, da nema dovoljno sredstava za higijenu, ali i da je pre svega ophođenje nadređenih ono što najviše vređa njihovo dostojanstvo.

Geox je zvanično počeo da proizvodi u srbiji 2016. godine, tek kada je Srbija razrešila budžetsku kesu i poklonila više miliona evra toj poznatoj intalianskoj kompaniji. Po svakom radnom mestu u vranjskom Geoxu država je platila 9000 evra, odnosno 11,25 miliona ukupno, te još sto miliona dinara za uređenje zemljišta u Slobodnoj zoni, što je bio preduslov za izgradnju fabrike.

A.J.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE