Oformljen je prvi sindikat u Guglu

Članice i članovi Sindikata radnika Alfabeta; Foto: NYC Tech Workers Coalition / Twitter

Radnici i radnice najveće internet kompanije Gugl (Google) formirali su prvi sindikat u ovom gigantu.

Dobre vesti za sindikalno organizovanje na početku godine – prethodne sedmice radnici i radnice Gugla su objavili da su formirali prvi sindikat u toj kompaniji. Kako su objavili u svom saopštenju, sindikat će se zvati Sindikat radnika Alfabeta (AWU, Alphabet Workers Union) po kompaniji koja je i vlasnik Gugla. Sindikat je otvoren za sve ljude koji rade u firmama ovog elektronskog giganta bez obzira da li su stalno zaposleni ili obavljaju poslove po kratkoročnim ugovorima.

Ovo je istorijski korak – prvi sindikat u velikoj tehnološkoj kompaniji napravljen od i za tehnološke radnike, rekao je Dilan Beker, softverski inženjer.

Sindikat za sada okuplja nekoliko stotina radnika i radnica što je mali procenat od oko 260 hiljada ljudi koliko Gugl angažuje. Time se ovaj sindikat u startu odriče mogućnosti pregovaranja o kolektivnom ugovoru što je dostupno samo reprezentativnim sindikatima. Međutim, takvi sindikati najčešće ne okupljaju i ugovorce za koje su u AWU želeli da ostanu otvoreni. Uz pomoć najveće sindikalne centrale radnika u telekomunikacijama i medijima u Americi (CWA, Communication Workers of America), koja okuplja oko 700.000 radnika i radnica, sindikat će pomagati svim svojim članovima i vršiti pritisak na kompaniju preko medija, kroz javne pritiske, gurajući nove zakonske odredbe u Kongresu i pisanjem žalbi inspekcijama rada.

Sindikat radnika Alfabeta biće struktura koja osigurava da Guglovi radnici mogu aktivno insistirati na stvarnim promenama u kompaniji, od vrsta ugovora koje Gugl prihvata do klasifikacije zaposlenih i pitanja zarada i naknada. Sva pitanja relevantna za Gugl kao radno mesto biće u nadležnosti sindikata i njegovih članova, navodi se u saopštenju sindikata.

Godine rada na organizovanju sindikata

Googleplex, centrala kompanije Google u San Hozeu, SAD; Izvor: Wikipedia

Kako je za CNN Business rekao Endrju Gajner-Djuer, softverski inžinjer u Guglu i jedan od organizatora sindikata, bilo je potrebno više od godinu dana rada u tajnosti kako bi izgradili organizaciju.

Morate da organizujete jednog po jednog i to na vrlo konspirativan način. Sastanci sa ljudima, pažljivo širenje priče, mnogo razmišljanja o tome šta, kada, i kome možete reći uz pažljivo prilaženje ljudima na osnovu ličnih kontakata i onima koji su javno iskazivali nezadovoljstvo zbog nekih problema, rekao je Gajner-Djuer.

Iako je pandemija otežala organizovanje susreta uživo sa radnicima, činjenica da se prešlo na rad od kuće je u velikoj meri i doprinela organizovanju sindikata kaže ovaj radnik.

Video pozivi su fantastičan alat za razgovore jedan-na-jedan. A činjenica da nismo u kancelariji skriva nas od svevidećeg oka kompanije poput Gugla.

Do početka organizovanja sindikata je došlo nakon nekoliko godina nezadovoljstva koje su zaposleni u Guglu ispoljavali zbog poslovnih i operativnih odluka kompanije kao što su saradnja sa američkim odbrambenim sektorom, planovi za izradu cenzorisanog pretraživača za kinesko tržište i loše ophođenje kompanije prema optužbama za seksualno uznemiravanje. Poslednje je 2018. godine dovelo i do, za sada, najvećeg prekida rada zaposlenih u Guglu.

Odgovor Gugla je bio očekivan. Kompanija je angažovala konsultantsku firmu IRI, specijalizovanu za borbu protiv sindikalnog organizovanja. Nedavno objavljeni dokumenti pokazuju i kako IRI prikuplja podatke o ličnim karakteristikama, političkim pogledima i etičkim normama radnika i radnica kako bi pravila različite liste koje služe za lakše uništavanje sindikata ili sprečavanja organizovanja novih sindikata.

Odgovor radnika i radnica Gugla je formiranje sindikata kako bi se kroz kolektivne akcije izborili za svoja prava.

M.M.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE