Inicijativa A 11 poziva da se merama suzbijanja koronavirusa zaštite i najugroženiji

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A-11 je pozvala Vladu Republike Srbije da bez odlaganja preduzme mere radi zaštite najugroženijih građana tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa SARS-CoV-2 (koronavirus).

Mere suzbijanja izuzetno opasnog korona virusa moraju biti zasnovane na osnovnim vrednostima na kojima se temelje ekonomska i socijalna prava – pravovremenim, jasnim, konkretnim i ciljanim merama koje će pružiti zaštitu najugroženijih zasnovanu na principima nediskriminacije i maksimalne upotrebe raspoloživih resursa, navodi se u saopštenju A-11.

Inicijativa A 11 navodi da je pored mera koje se preduzimaju u domenu zaštite zdravlja ljudi i otklanjanja štetnih posledica SARS-CoV-2 virusa po privredu, potrebno i hitno formiranje i trećeg štaba: „Ovaj, treći štab hitno mora da preduzme mere kako bi otklonio ili ublažio posledice koje su nastale po najsiromašnije i najugroženije kategorije osoba koje se nalaze pod jurisdikcijom Republike Srbije“ navode iz A 11.

Iz A-11 kažu da do sada nije bilo dovoljno reči o zaštiti najugroženijih grupa:

U trenutku kada su zatvorene obrazovne ustanove, kada je veliki broj zaposlenih upućen na rad van prostorija poslodavca i kada je čitav niz privrednih delatnosti praktično suspendovan, opravdana je bojazan da će efekti mera predostrožnosti koje su neophodne radi suzbijanja daljeg širenja korona virusa, najviše pogoditi najsiromašnije i oni koji su i pre ove krize bili na marginama socijalne isključenosti.

Ova organizacija podseća da od nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izostali su predlozi mera za olakšavanje položaja najranjivijih. Na konferenciji za štampu nakon vanredne sednice Socio-ekonomskog saveta koja je održana danas u Beogradu, nadležni ministar Zoran Đorđević je izjavio da svratišta ne funkcionišu. „Ukoliko bilo gde nađe bilo ko, ko živi na ulici, bitno je da bude zbrinut, imamo domove koji omogućavaju smeštaj na duže vreme tako da će biti sigurno zbrinuti.“

A-11 podseća da su Romi i Romkinje, kao jedna od najugroženijih grupa, takođe pod rizikom u novonastalim okolnostima:

Onda kada polovina podstandardnih romskih naselja nema pristup pijaćoj vodi, održavanje osnovne higijene neophodne radi sprečavanja širenja virusa, praktično je nemoguće. Prenaseljenost objekata u ovim naseljima, dodatno ugrožava starije Rome i Romkinje koji neretko imaju hronične respiratorne smetnje, a nastava koja se organizuje putem televizijskog programa, za većinu najmlađih iz ovih naselja ne znači ništa, jer oni žive bez električne energije, navodi se u saopštenju A-11.

I.P.

Prethodni članak

Koronavirus nam upravo drži jezivu lekciju: nejednakost ubija

Da li će zakoni zaštititi radna prava tokom vanrednog stanja?

Sledeći članak