Advokati će obustaviti rad zbog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa troškovima obrade kredita

Obustava rada advokata će trajati od petka do ispunjenja zahteva.

Advokatska komora Beograda (AKB) odlučila je na skupštinskom glasanju da će obustaviti rad od 24. decembra do ispunjenja zahteva. Jedan od osnovnih zahteva advokata tiče se Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, čije povlačenje iz javne rasprave se zahteva u celosti. Advokati insistiraju i na tome da se ispita opravdanost donošenja predloženih izmena.

Traži se i „otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog kasacionog suda od 16.09.2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu“.

„Vrhovni kasacioni sud se stavio na stranu banaka i pokušava da bankama da mnogo više prava nego što im sam zakon to dopušta. To je ono što mi, advokati, nećemo da dopustimo, ne samo zbog nas, nego zbog klijenata“, poručili su predstavnici komore putem N1, skrećući pažnju javnosti i na to da su banke pre mesec dana počele putem tužbi da vrše pritisak na advokate da odustanu od zahteva.

Advokati već mesecima iskazuju nezadovoljstvo zbog toga što je Vrhovni kasacioni sud sredinom septembra odlučio da bankama bude dozvoljeno da ugovaraju troškove obrade kredita i premije osiguranja za kredit. Na protestu održanom krajem septembra advokat Miroslav Živković je izjavio da se stav suda „ne može nazvati stavom, već krivičnim delom“.

AKB se na obustavu rada odlučila nakon što je Upravni odbor Advokatske komore Srbije odbio da AKS stupi u štrajk, izveštava Danas.

Obustava rada će važiti za sve advokate u Beogradu i primenjivati se u gotovo svim slučajevima, sa izuzecima slučajeva kada je stranka u riziku da izgubi pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj mogla biti naneta nenadoknadiva šteta, javlja N1.

I.K.

Prethodni članak

Prekršajne prijave za prisustvo na protestima: da li je korišćen biometrijski nadzor?

Mali nije više doktor

Sledeći članak