Advokati u borbi protiv odluke Vrhovnog kasacionog suda

Jučerašnji protest advokata ispred Vrhovnog kasacionog suda prošao je u napetoj atmosferi.

Nezadovoljni advokati protestovali su zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita bez obrazloženja njihove visine i strukture. Advokati su poručili da odluka mora da se povuče, i da ne planiraju da odustanu.

Advokati su se okupili juče u Beogradu ispred zgrade Vrhovnog kasacioog suda, ali i u Nišu i Novom Sadu.

Reč je o dopuni pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda iz maja 2018. godine po kojoj, kako tvrde advokati, građani gube mogućnost da ostvaruju svoja prava, a koja se odnosi na pravo banaka da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog zajma kod Nacionalne korporacije za osiguranja stambenih kredita.

Emilija Petrović iz Advokatske komore Srbije je na jučerašnjem protestu poručila: „Do sada su građani podnosili tužbe redovnim sudovima za nezakonito naplaćene troškove obrade kredita i raznih naknada koje su banke kalkulisale kroz svoje ugovore. Sada su banke, evo već treći put ove godine, uspele da preko Vrhovnog kasacionog suda izlobiraju da se sudske presude donose u njihovu korist. Mi tražimo da VKS povuče sporni stav i ne idemo odavde dok se to ne dogodi“.

Kako je za N1 naveo advokat Nemanja Injac, u ovom trenutku postoji oko 250.000 pokrenutih postupaka građana koji su tužili banke vođeni upravo stavom VKS iz 2018. godine i svim presudama koje su do sada usvajane u korist građana. Injac navodi da su svi ti građani sada u riziku da izgube sudske sporove zbog dopune ovog stava, kao i da će biti prinuđeni da bankama plate troškove postupka.

Prema procenama advokata, oni građani koji su trenutno u sporu će morati da plate 90 miliona evra, odnosno oko 50.000 dinara po predmetu.

Prema odluci iz 2018 godine, banke su imale obavezu da jasno i nedvosmisleno predoče klijentima šta su troškovi obrade kredita i koji troškovi u to ulaze. Kako navodi advokat Injac, nova odluka VKS potire dosadašnju sudsku praksu i kaže da banke nisu dužne da klijentima obrazlažu šta im naplaćuju.

Advokati su na protestu tražili da se pravni stav Vrhovnog kasacionog suda povuče, kao i da se javnosti ukaže na to ko je inicirao sednicu na kojoj je ovaj stav donet, kao i da Advokatska komora Srbije potpuno obustavi rad dok se to ne dogodi.

Istovremeno, Vrhovni kasacioni sud u saopštenju za javnost podseća da je ta institucija najviša sudska instanca u Srbiji „te da stavove zauzima u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu, da isti nisu obavezujući, već služe ujednačavanju sudske prakse. Sa stavovima koje je zauzeo Vrhovni kasacioni sud moguće je polemisati isključivo u zakonskim okvirima“, navodi se u saopštenju. U saopštenju se dodaje da odluka VKS nije izmenjena već je stav „dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene“.

Advokati su na protestu Vrhovnom kasacionom sudu dali 24 sata da povuku spornu odluku, i najavili nove proteste ukoliko do toga ne dođe.

I.P.

Prethodni članak

Proizvodnja saglasnosti ili apatije? Digitalni mediji i javno mnjenje u Srbiji

Treći rajh je bio protiv obavezne vakcinacije, pogotovo populacije okupiranih teritorija

Sledeći članak