Aktivisti sa Kablara pušteni iz pritvora nakon što je SEOS zapretio blokadom Ibarske magistrale

Trojica aktivista protiv izgradnje vidikovca na Kablaru pušteni su iz MUP Čačak kasno četvrtog oktobra, dok je ispred zgrade još trajao protest zbog njihovog hapšenja.

Dragan Simović, Miloš Kuvekalović i Vladimir Milivojević pušteni su iz stanice MUP Čačak kasno uveče četvrtog oktobra. Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS – Znamo da ne damo je prethodno objavio da će, ukoliko Dragan, Miloš i Vladimir ne budu pušteni do ponoći, blokirati Ibarsku magistralu traktorima.

Trojicu aktivista su ispred zgrade MUP-a dočekali građani koji su tu protestovali nekoliko sati. Protest je okupio predstavnike udruženja iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Jadra, Levča, Dobrinje, Pranjana, Preljine, Novog Sada i drugih mesta iz zapadne Srbije ugroženih dominantnim politikama ekstraktivizma, preterane urbanizacije i komercijalizacije prirodnih dobara. U protestu su učestvovali i članovi Ekološkog ustanka, Narodne stranke, Nove Srbije, Dveri i SSP-a.

Nakon što su Simović, Kuvekalović i Milivojević pušteni, građani su se uputili u protestnu šetnju Čačkom. Nošeni su transparenti „Profit je privremen, Kablar je večan“, „Na visoko podigli se sutereni“, „Gornji Milanovac protiv nasilja“, baneri udruženja i zastava Srbije.

Protiv privođenih aktivista se neće pokretati nikakav postupak, objavio je SEOS, „Ali im SEOS neće ostati dužan za to što su ovi ljudi uopšte proveli dan iza brave bez ikakvog razloga“, navodi se u saopštenju Saveza ekoloških organizacija Srbije – SEOS – Znamo da ne damo na društvenim mrežama.

„Na dan kada su pustili jednog kriminalca uhapsili su tri časna domaćina. Nije baš sto za jednog, kako je pretendovao da bude predsednik parizera, ali tri domaćina za jednog Radoičića“, izjavio je u direktnom prenosu protesta aktivista Jevđenije Julijan Dimitrijević, skrećući pažnju na paradoksalno postupanje vlasti. Podsetimo, Radoičić je pušten da se brani sa slobode trećeg oktobra, istog dana kada je aktivistkinji Aidi Ćorović prvostepeno dosuđeno da plati 100.000 dinara jer je – po navodima iz presude – narušavala javni red i mir, a u praksi: gađala jajima zidnu sliku ratnog zločinca Ratka Mladića.

„Krimosi u zatvor! Sloboda narodu“

Aktivisti su na pešačkom prelazu ispred stanice MUP-a sprejem ispisali „Krimosi u zatvor! Sloboda narodu!“. Tim povodom ovog puta niko nije priveden (a doživljavali su aktivisti i članovi opozicije i privođenja zbog grafita na pločnicima). JP Gradac Čačak i JKP „Parking servis“ su grafit „Krimosi u zatvor! Sloboda narodu!“ brzopotezno prefarbali tokom noći uz poruku „Sveže ofarbano, jer predaja nije opcija“. Iz gradske uprave su ispisivanje grafita prokomentarisali kao vandalski čin uništavanja javne imovine građana Čačka, i to ulice koja je nedavno rekonstruisana u okviru projekta „Nacionalna prestonica kulture – Čačak 2023“.

Podsetimo, Simović, Kuvekalović i Milivojević su privedeni u MUP Čačak dok su na putu ka vrhu Kablara pokušavali da sačekaju državnu delegaciju na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, koja je četvrtog oktobra nameravala da obeleži početak radova na izgradnji vidikovca na ovoj planini. Vidikovac se, kako smo ranije pisali, formalno gradi u sklopu revitalizacije Ovčar banje. Deo meštana iz najbližih sela je za izgradnju vidikovca. Aktivisti za zaštitu životne sredine ističu da za samu zgradu vidikovca (od oko 350 kvadrata) postoje sve dozvole, ali da dozvole nisu izdate za izgradnju pristupne saobraćajnice, koja je u avgustu počela čistom sečom dela šume na Kablaru. Oni naglašavaju i da nije izvršena adekvatna analiza stabilnosti kraškog grebena na kom se vidikovac gradi, tvrdeći da će on biti narušen izgradnjom, a da je moguće i njegovo potpuno obrušavanje.

Aktivisti smatraju da je potrebno izgraditi manji i manje vizuelno nametljiv vidikovac, a sredstva preusmeriti na izgradnju i obnovu infrastrukture okolnih sela i Ovčar Banje. Po njihovim nezvaničnim saznanjima brat premijerke je zainteresovan za izgradnju hotela u okolini vidikovca i „valorizaciju“ turističkih potencijala Kablara.

I.K.

Prethodni članak

Četiri dana nastave – tri dana odmora, za nekoliko dana podršku inicijativi je dalo više od 40 hiljada đaka

Radnici koji su iz „Džinsija“ prešli u „Juru“ dobili otkaze, tvrdi poslanik Cakić

Sledeći članak