Aktivistkinja iz Ne damo Jadar: Ko im je rekao da ćemo mirno protestovati?

Marijana Trbović Petković, profesorka književnosti i aktivistkinja udruženja Ne damo Jadar, za Mašinu kaže da je parcela na kojoj su meštani Gornjih nedeljica blokirali radnike Bechtela privatna.

„Šta će inženjer u polju, a nije poljoprivredni? Ko im je rekao da smo mi mirni i da ćemo mirno protestvovati?“ I ko će da štiti naše njive od upada, ko nam štiti vodu, šume da se ne zapale onako same kako to obično biva, šta curi, koliko curi, šta nam deca udišu, otkud nam litijum u Jadru“, napisala je na svom Fejsbuk profilu Marijana Trbović Petković, profesorka književnosti i aktivistkinja udruženja Ne damo Jadar. Kako je dodala:

„I tako, branićemo se svim raspoloživim sredstvima sa našim partnerskim organizacijama, nismo mi lokalni aktivisti, mi smo Oni čije hoćete a ne možete da uzmete“.

Rio Tinto: Osuđujemo bezobzirni napad

Trbović Petković je ovim rečima reagovala na sopštenje Rio Tinta izdato povodom dešavanja u Gornjim Nedeljicama 15. aprila. U saopštenju se iznosi sledeće:

„Najoštrije osuđujemo današnji bezobzirni napad aktivista udruženja ‚Ne damo Jadar‘ na tim naših partnera tokom njihovog redovnog obilaska zemljišta u vlasništvu ‚Rio Tinta‘ u dolini Jadra“.

„Ovaj incident predstavlja nastavak agresivne kampanje pretnji, zastrašivanja i napada na zaposlene u kompaniji Rio Sava i naše partnere, koja je zasnovana na dezinformacijama i lažnim navodima“, naveo je Rio Tinto, a prenosi Danas.

Nisu sve parcele prodate

„Bogu hvala, ne zovu više na dijalog, jer znaju da Mi s njima pričati nećemo. Da li je bezobzirno i protiv zakonito ući u tuđe, gaziti žito, jer Bechtel partner ne zna šta je kupio partner a nije mu ucrtao u kartu“, reagovala je Marijana Trbović Petković putem Fejsbuka. Trbović Petković je za Mašinu izjavila da, suprotno tvrdnjama Rio Tinta, parcela na kojoj su zatečena lica nije u vlasništvu Rio Tinta.

Podsetimo, 2021. godine je tadašnja premijerka tvrdila da je Rio Tinto kupio svu zemlju potrebnu za izvođenje projekta Jadar. Meštani i aktivisti od tada tvrde i dokazuju da to nije tačno, i da je značajan procenat zemljišta i dalje u vlasništvu lokalnog stanovništva.

„Nema kopanja, nema projektovanja, uredba je ukinuta“, poručila je Trbović Petković putem društvenih mreža.

Ne damo Jadar: Nadaju se da će nas isprovocirati

Nekoliko meštana Nedeljica je 15. aprila okružilo nekoliko lica za koja su pretpostavili da su angažovani od strane Rio Tinta, pokazuje snimak koji su Trbović Petković i udruženje Ne damo Jadar objavili na društvenim mrežama.

„Kako se vidi na snimku, terensko vozilo opkoljeno je traktorima meštana, koji su pokušavali da od vozača i putnika saznaju njihova imena i odakle su“, navodi Danas. Na Fejsbuku su aktivisti ovog udruženja snimak ispratili sledećim tekstom:

„Ponovo smo zatekli jednog zaposlenog Rio Save i dva stranca u zoni planiranog rudnika litijuma. Bili su na mostu preko reke Korenite sa nekakvim papirima u rukama. Transparentno nisu želeli da se predstave pa smo pozvali policiju da ih legitimiše. Poučeni iskustvima sa drugih lokacija na kojima se planira rudarenje, opravdano strahujemo da bi neko mogao da podmetne požar ili da kontaminira vodu jer su oni spremni na sve da bi došli do cilja“.

Iz Ne damo Jadar su istom prilikom ocenili da su „rukovodioci Rio Tinta nervozni i ne mogu da se pomire sa porazom, pa šalju zaposlene na teren po svaku cenu, bez obzira što smo ih nekoliko puta upozoravali da se ne motaju po našem kraju“. U Fejsbuk statusu se iznosi i sledeća ocena: „Nadaju se da će nas isprovocirati i spremni su i da žrtvuju te ljude samo da bi izazvali veći incident. I mi smo nervozni jer je očigledno da će vlast u jednom trenutku pokušati da vrati projekat u život i da je to nekome obećala“.

„Ako nema mira za nas, neće biti ni za njih“, poručili iz Ne damo Jadar

Policija je 15. aprila privela Zlatka Kokanovića, Živka i Nebojšu Petkovića, Aleksandra Karajlića, Đorđa Kapetanovića i Slavišu Rosića. Po navodima aktivista, oni su pušteni kućama kasno uveče istog dana.

„Za bilo kakve nemire i nerede odgovorni su isključivo vlast i Rio Tinto”, saopštio je ovim povodom Savo Manojlović, direktor kampanja pokreta Kreni-promeni, a prenosi NIN. Kreni-promeni je u subotu, 13. aprila, organizovao protest protiv medijske kampanje Rio Tinta i nastavka projekta Jadar. „Vlast u Srbiji krši sopstvenu odluku o ukidanju projekta Jadar, a sprovela je i državni udar sa skrivanjem narodne inicijative“, smatra Manojlović.

„Još jednom ponavljamo da je realizacija projekta Jadar, moguća samo NA SILU. Sigurni smo da će narod Srbije adekvatno reagovati i blokirati celu državu ako vlast i kompanija krenu tim putem. Ako nema mira za nas, neće ga biti ni za njih“, objavili su na Fejsbuku iz udruženja Ne damo Jadar.

I.K.

Prethodni članak

Užičanke u borbi za vodu – novi dokumentarni film

Novi izveštaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju: rizici po žensko zdravlje mogu da se spreče

Sledeći članak