ANEM: Od početka godine zabeleženo 60 slučajeva pretnji i napada na novinare, najizloženiji Danas i N1

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić je izjavio da je od početka godine zaključno sa septembrom zabeleženo 60 slučajeva pretnji i napada na novinare, prenosi NUNS.

„U šest predmeta je u toku postupak pred sudom po optužnom aktu javnog tužioca, u tri predmeta je u toku sprovođenje dokaznih radnji, zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja je podnet u trideset jednom predmetu, dok u četiri predmeta, ni nakon preduzimanja potrebnih mera učinilac nije identifikovan“, naglasio je Matić na konferenciji za medije održanoj povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, na kojoj je predstavljen mesečni izveštaj monitoringa domaće medijske scene.

Od početka godine zaključno sa septembrom zabeleženo 60 slučajeva pretnji i napada na novinare, prenosi NUNS. Matić je dodao da su pretnjama i napadima najizloženiji novinari lista Danas i televizije N1.

„Redakcija lista Danas je u septembru bila izložena višestrukim pretnjama i napadima. Najpre su, početkom septembra, pristalice konzervativnog pokreta ‚Naši‘ ubacile letke u hol zgrade u kojoj se nalazi redakcija Danasa sa slikom na kojoj su lideri opozicije Pavle Grbović, Zoran Lutovac, Radomir Lazović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović, Miroslav Aleksić i Zdravko Ponoš predstavljeni u društvu predsednika privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija i sa kečetom, belom kapicom, na glavi uz naslov ‚Kurtijeva opozicija‘“, podsetio je javnost Matić. Isti leci, skrenuo je pažnju, ubačeni su i u dvorište televizije N1.

Presuda će u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biti oslobađajuća?

Matić je podsetio i na to da još nije doneta presuda u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije, najavivši protest ispred Specijalnog suda.

„Od maja nema nikakvih informacija u vezi sa ovim slučajem. Poslednja informacija koju sam dobio je da će presuda biti oslobađajuća“, rekao je Matić, dodavši da monitoring i istraživanja pokazuju da ubistva novinara ne bivaju rešena sudskom presudom u čak 85 odsto slučajeva.

Kako prenosi NUNS, predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je dodao i da je suđenje za paljenje kuće novinaru Žig infa Milanu Jovanoviću ponovljeno i da je pitanje da li će Jovanović uopšte dočekati presudu i naknadu štete, s obzirom na to da oštećeni novinar već ima preko 70 godina.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima NUNS pokrenuo telefon za hitnu prijavu napada

Nezavisno udruženje novinara Srbije je objavilo da je pokrenulo telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce (060/6882231).

„NUNS već 15 godina pruža pravnu podršku medijskim profesionalcima, beleži slučajeve napada, pretnji i pritisaka u javno dostupnim bazama podataka www.bazenuns.rs. i safejournalists.net. Pokrenuli smo i telefon (prva linija) na koji je moguće stupiti u kontakt sa Udruženjem 24 sata za hitnu prijavu i dalju pravnu i psihološku podršku“, konstatuje se u pratećem saopštenju.

Kako se dodaje, telefon za hitne slučajeve (prva linija – 060/6882231) namenjen je za prijavu napada, pretnji i pritisaka koje medijski profesionaci trpe zbog posla koji obavljaju u javnom interesu. „NUNS će zabeležiti sve neophodne podatke i preduzeti sve naredne korake kako bi se slučaj dalje procesuirao i medijskim profesionalcima obezbedila podrška da se lakše nose sa novonastalom situacijom“.

Iz NUNS-a naglašavaju da je podrška obezbeđena za sve medijske profesionalce bez obzira da li su zaposleni u medijima ili samostalno obavljaju novinarsku delatnost (frilenseri), a besplatno pravno zastupanje na sudu obezbeđeno je za članove i članice NUNS-a koji se pridržavaju Etičkog kodeksa novinara Srbije.

„Podsećamo, usled učestalih online napada na novinare, NUNS je nedavno pokrenuo platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju online pretnji upućenih njima“, dodaje se u saopštenju.

I.K.

Prethodni članak

Krivci za tri od pet ubistava novinara u regionu nisu odgovarali

Devet od deset ubistava novinara na svetu prođe nekažnjeno

Sledeći članak