Antifašistički film „Pejzaži otpora“ najbolji je film Srpske takmičarske selekcije na upravo održanom Beldocs festivalu

Dodelom nagrada najboljim filmovima u četiri kategorije, sinoć je u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, zatvoren 14. Beldocs festival.

Žiri u sastavu: dr Aleksandra Milovanović, Tristan Priimägi i Vuk Perović odlučivao je o nagradama za najbolji film, snimatelja i montažu u okviru selekcije Srpski takmičarski program u kojoj se takmičilo sedam domaćih dokumentaraca.

U svom obrazloženju, žiri je naveo da film Marte Popivode „sa svojom empatijskom toplinom i optimističnim tonom može da se nosi sa prošlim traumatičnim iskustvima. U tome uspeva ne umanjujući važnost poruke i stvarajući most između jučerašnjih i današnjih borbi“.

Sama rediteljka „Pejzaža otpora“ izjavila je da joj je ogromna čast dobiti jednu ovakvu nagradu na Beldocsu i to kod kuće, u Beogradu. „Ovu nagradu posvećujemo Sonji, koja nažalost više nije sa nama, koja nas je naučila šta znači transgeneracijska solidarnost i ljubav“, poručila je.

Više o filmu i izjavama autorki Marte Popivode i Ane Vujanović pročitajte na Mašini, uzete prilikom internacionalne premijere filma.

Nagrada za najbolju kameru Srpskog takmičarskog programa dodeljena je Sari Preradović za film „Koreni“, dok su za najbolju montažu domaćeg programa nagrađene Ana Žugič i Olga Košarić, za film „Telenovela sivo u koloru“. Posebno priznanje festivala dodeljeno je filmu „Dida“.

Za nagradu najbolji film Međunarodne takmičarske selekcije nadmetalo se jedanaest internacionalnih dokumentarnih ostvarenja, a žiri u sastavu Yun-hua Chen,  Marija Stojnić i Igor Marković, odlučio je da nagrada za najbolji film pripadne Alini Gorlovoj, rediteljki filma „Ova kiša će zauvek padati“. “Ponekad panoptični, ponekad gotovo nezamislivo detaljni, prizori, sekvence i fragmenti putovanja jednog čoveka iz rata u rat, od granice do granice, i sa jednog kontinenta na drugi, odražavaju načine na koje se svi prisećamo sopstvenih života, ali takođe otkrivaju provaliju nad kojom je izatkana istorija sveta”, žiri je obrazložio svoju odluku.

Alina Gorlova, rediteljka filma „Ova kiša će zauvek padati“, prilikom dodele nagrade izjavila je da joj je bilo veoma važno da prikaže ovaj film u Srbiji:  „Vi ste takođe iskusili rat, kao i mi u Ukrajini, i u Siriji. Sigurna sam da svi shvataju kako je rat zapravo samo ružna stvar, koja više ne bi smela da se ponovi“.

Posebno priznanje žirija pripalo je filmu „Holgut“ rediteljke Lizbet De Seler. Nagrada za najbolji kratki film 14. Beldocsa pripala je Olgi Lukovnikovoj za film „Moj teča Tudor“, dok je posebno priznanje dobio je kratkometražni film „U plitkoj vodi“ reditelja Mareka Moučke.

Nagradu za najbolji film u selekciji Beldocs Teen, žiri u sastavu Anđela Nikolić, Dunja Trifunović, Gordan Šašić, Nađa Vučković, Tarja Antić dodelio je Anđeli i Davoru Rostuharu za ostvarenje „Ljubav oko svijeta“.

V.K.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članak

Konferencija „Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat“

Rodno zasnovano nasilje treba da bude zločin prema zakonima EU, zahtevaju evropski poslanici

Sledeći članak