ASTRA: Srbija nazadovala u izveštaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima za 2022. godinu

Juče je u Stejt Departmentu zvanično predstavljen novi Izveštaj o trgovini ljudima (TIP Report) 2022, koji ocenjuje napore vlada širom sveta u borbi protiv trgovine ljudima tokom prethodne godine i ističe strategije za rešavanje ovog zločina i zaštitu žrtava.

Ispred barake u kojoj su smešteni radnici

U saopštenju organizacije Astra koja svake godine aktivno izveštava o stanju u Srbiji, se navodi da je Izveštaj o trgovini ljudima glavno diplomatsko i dijagnostičko sredstvo američke vlade za usmeravanje odnosa sa stranim vladama o trgovini ljudima. Ovogodišnji izveštaj uključuje narative za 188 zemalja i teritorija, uključujući i Srbiju.

Ovaj dokument je predstavio državni sekretar Entoni DŽ. Blinken, koji je u uvodnoj reči podsetio da je trgovina ljudima i dalje globalni problem ogromnih razmera, koji obuhvata preko 25 miliona žrtava širom sveta. Ovom prilikom istakao je i trenutne trendove koji doprinose njegovom produbljivanju, a to su rat u Ukrajini i njime izazvane migracije, klimatske promene i katastrofe koje takođe doprinose migracijama i sve veći broj dece žrtava, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da deo izveštaja koji se bavi stanjem u Srbiji na polju borbe protiv trgovine ljudima ocenjuje da „Vlada Srbije ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za suzbijanje trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini.“ Izveštaj pohvaljuje porast broja pokrenutih istraga protiv više osumnjičenih i reviziju indikatora za identifikaciju žrtava trgovine među školskom decom, kao i činjenicu da je Vlada povećala resurse Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima, koji je sklopio sporazume sa kompanijama za obezbeđivanje hrane, proizvoda za higijenu i drugih donacija za žrtve. Pored toga, Vlada je razvila koordinaciono telo za podršku žrtvama tokom krivičnog postupka, formirala četiri posebne radne grupe za različita pitanja borbe protiv trgovine ljudima i imenovala Ombudsmana za nacionalnog izvestioca za trgovinu ljudima, navode iz Astre.

„Međutim, kako se navodi u uvodnom delu izveštaja za Srbiju, Vlada nije pokazala sve veće zalaganje u poređenju sa prethodnim izveštajnim periodom, čak ni s obzirom na uticaj pandemije COVID-19 na njen kapacitet za borbu protiv trgovine ljudima. Vlada nije učinila proaktivne napore da identifikuje žrtve, a implementacija standardnih operativnih procedura (SOP) za identifikaciju je ostala neadekvatna.“ U izveštaju se navodi i da je prošle godine Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima nedostajalo osoblje, veštine i resursi neophodni za doslednu procenu žrtava i koordinaciju zbrinjavanja.

Astra takođe napominje da Izveštaj apostorfira da je saučesništvo u zločinima trgovine ljudima i dalje zabrinjavajuće, odnosno da Vlada nije u potpunosti zaštitila žrtve, niti u potpunosti istražila verodostojne navode da je oko 500 vijetnamskih radnika bilo podvrgnuto prinudnom radu u fabrici u vlasništvu Narodne Republike Kine (NRK): „Naravno, radi se o fabrici Linglong iz Zrenjanina.“

Izveštaj nudi i preporuke za rešavanje ovih problema.

I.P.

Prethodni članak

Osvetnička pornografija – problem koji ne jenjava

Aktivisti pozivaju na protest „Protiv GUP-a – svi za Novi Sad!“

Sledeći članak