Austrijski neonacisti organizuju međunarodni skup u Mađarskoj

Za oktobar se najavljuje održavanje trećeg međunarodnog neonacističkog skupa ove godine u Mađarskoj. 

Austrijski neonacisti održaće međunarodno okupljanje od 6. do 8. oktobra u gradu Šopron u Mađarskoj, javlja portal Mérce. Mađarski portal podseća na ranije pisanje austrijskog dnevnog lista Der Standard koji je izvestio o organizvanju tog ekstremno desničarskog skupa na osnovu informacija sa Telegram kanala organizatora „Infokanal Deutschösterreich“ (Informativni kanal nemačke Austrije). 

Iako su detaljni program i tačno mesto održavanja dostupni samo posetiocima događaja putem e-pošte, iz do sadašnjih informacija može se zaključiti da će na trodnevnom događaju, na koji ulaznica košta 25 evra, govoriti predstavnici „Der III.Weg“ (neonacistička mikropartija iz Nemačke), „Nordijski pokret otpora” (pan-skandinavska neonacistička organizacija), „Casa Pound“ (neofašistički pokret iz Italije), kao i jedan od osnivača „Nouvelle droite“ (ideološki heterogeni ekstremno desničarski pokret u Francuskoj).

Organizatori su okupljanje neo-nacista u Šopronu u nazvali „Evropski kongres ‚Gerd Honsik‘“ po Gerdu Honsiku koji je decenijama bio centralni akter austrijske neonacističke scene, a preminuo je 2018. upravo u Šopronu. Kako piše list Der Standard, Honsik je bio uključen u terorističke napade, aktivno je učestvovao u ekstremno desničarskim strankama i organizacijama i bio je jedan od najpoznatijih poricatelja Holokausta u Austriji.

Mesto smrti austrijskog neo-naciste nije jedini razlog iza odabira Šoprona, odnosno Mađarske za održavanje međunarodnog ekstremno desničarskog okupljanja. Prema pisanju Der Standard organizatori Mađarsku smatraju „bezbednim prostorom“ za učesnike i goste događaja koji će tematizovati „evropsko jedinstvo, istorijsku borbu za slobodu Evrope, kao i koncepciju nacionalnog pokreta“.

Kako na to podseća portal Mérce, nije slučajno što evropski neo-nacisti gledaju na Mađarsku kao na bezbedan prostor za ekstremno desničarske aktivnosti. Mađarska godinama ukazuje gostoprimstvo neo-nacistima koji posećuju događaj „Dan časti“ svakog februara, o kojem smo pisali i na Mašini

Početkom maja održan je još jedan ekstremno desničarski događaj u mestu Čokake (Csókakő) pod nazivom „Evropska noć borilačkih veština“. Organizatori su reklamirali događaj kao „najveće okupljanje radikalnih nacionalista od koronavirusa“.

A.J.

Prethodni članak

Zbog čega ulošci i tamponi predstavljaju luksuznu robu u Srbiji?

U petak novi protestni forum ispred Ministarstva kulture: Od diskriminacije do diskrecije

Sledeći članak