Bau(k)kultur(e): Davos, evropska kulturna politika i Nacionalna prestonica kulture

„Gradovi u fokusu“ i Nacionalna prestonica kulture kao prioritetni programi Ministarstva kulture predstavljaju najbolje primere uspostavljenih principa novoosnovane „Baukultur Alijanse iz Davosa 2023“, izjavila je Maja Gojković koja je učestvovala na Konferenciji ministara kulture u Davosu u Švajcarskoj.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković na Konferenciji ministara kulture u Davosu, koja je održana 16. januara 2023 u Davosu i na kojoj je osnovana „Baukultur Alijansa iz Davosa 2023“ istakla je da je Srbija posvećena principima Baukulture, odnosno održivosti i kvaliteta života u kreiranju kulturne politike, kao i povezivanju sektora kulture i privrede, saopštilo je Ministarstvo kulture.

„Reč je o ogromnom resursu koji je svuda oko nas, a koji smo tek počeli da koristimo. Mogućnosti koje se otvaraju prepoznajemo u pogledu kulturnog razvoja i stvaranja dodate vrednosti – ljudske i finansijske“, rekla je Gojković.

Novoosnovana Alijansa, prema navodima Ministarstva kulture, ujedinjuje aktere Baukulture iz javnog i privatnog sektora i civilnog društva. Takav pristup kulturi, objašnjava se, „podrazumeva svestan, kvalitetno orijentisan pristup infrastrukturi, javnim prostorima i pejzažima“, u kojem se koncept Baukulture shvata kao „opšte dobro, zajednička odgovornost vlada, organizacija privatnog sektora“, te da je u pitanju „hitna potreba za podizanjem svesti o kulturnim, socijalnim, ekonomskim, ekološkim i tehničkim pitanjima“.

Foto: Ministarstvo kulture

Ministarka kulture je naglasila da u Srbiji najbolje primere za to predstavljaju prioritetni programi, kao što su „Gradovi u fokusu“ i Nacionalna prestonica kulture, čiji je cilj da se kroz izgradnju infrastrukture na lokalnom nivou podignu kapaciteti za sadržaje kulture, kao i projekat revitalizacije „Dvorci i vile Srbije“.

„Cilj koji želimo da dostignemo je povezivanje emotivne i estetske vrednosti kulturnog nasleđa i stvaralaštva sa svetom proizvodnje i finansija“, rekla je Gojković na pomenutoj konferenciji u Davosu i dodala da je važna razmena iskustva.

Čačak: prva Nacionalna prestonica kulture Srbije

Kako je i sama Maja Gojković najavila u Davosu, Ministarstvo kulture će tokom 2023. godine posebnu pažnju obraditi na pitanje „decentralizacije kulturnog života“ u Srbiji, naročito kroz projekat  Nacionalne prestonice kulture Srbije.

Poput projekta Evropske kulturne prestonice Novi Sad 2022, i ovaj projekat će pomoći direktno Vlada Republike Srbije, ulaganjem u infrastrukturu i nove programske celine, i kroz koji se očekuje da, kako je najavljeno, „lokalne zajednice podignu kvalitet sveukupnog života u njima“.

Za Nacionalnu prestonicu kulture 2023. godine je tako odabran grad Čačak, a pod sloganom „Čačanska Rodna”, koji je inspirisan imenom sortimenta šljive, kako su organizatori objasnili „nadaleko prepoznatljivom čačanskom poljoprivrednom proizvodu nastalom u Institutu za voćarstvo u ovom gradu“.

Tako je kroz moto „Čačanska Rodna“ predstavljena ideja celog projekta – „vizija Grada Čačka kao vekovnog plodnog/rodnog tla za razvoj kulture, umetnosti, duhovnosti, ali i nauke, privrede, turizma, sporta“.

Tokom 2023. godine će prvi projekat Nacionalne prestonice kulture biti predstavljen kroz četiri podteme: „Na Slobodi“, „Na Moravi“, „Na raskršću“, „Na kaldrmi“. Kako stoji u programu, „svaka od njih na osoben način prikazuje najvažnije elemente tekuće kulturne produkcije, ali i bogatstvo nacionalne i zavičajne baštine“.

Ono što privlači pažnju u ovom projektu jeste velika konceptualna sličnost sa projektom nedavno završene Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, za koju su mnogi akteri na lokalnoj kulturno-umetničkoj sceni izražavali skepsu spram izraženih namera nadležnog ministarstva i samog organizatora projekta, kao i bojazan oko konačnih učinaka koje će, ovako ambiciozno i skupo zamišljeni projekti, imati po lokalnu kulturu i umetnosti.

Predstavljanje projekta prve Prestonice kulture Srbije, 12. decembar 2022. Foto: Ministarstvo kulture

Da li je ovakav projekat Nacionalne prestonice kulture samo još jedna u nizu lokalnih „niša“ za dalje tržišno pozicioniranje privatnih inicijativa, dobro „uhlebljenih“ menadžera, producenata i (korumpiranih) političara, ili se radi i o nekom „višem“ interesu, saznaćemo u narednom periodu.

Podsetimo se da je ključno pitanje koje trenutno obitava na novosadskoj kulturno-umetničkoj sceni, u mesecima nakon završetka EPK NS 2022, ko će i na koji način nastaviti da održava novopokrenute prostore i institucije, ko će u njima raditi i pod kojim radnim uslovima i, konačno, da li će biti otvorena, preko potrebna nova radna mesta u sektoru kulture, kako bi se uspostavili bazični uslovi za dugoročan i kontinuiran razvoj lokalne kulturno-umetničke scene.

Da li će i na koji način ovaj projekat uticati na „urbani i infrastrukturni razvoj grada, kao i na jačanje kapaciteta lokalne kulturne scene“, kako je sama ministarka istakla povodom početka projekta, videćemo u mesecima koji dolaze.

V.K.

Prethodni članak

„Inovativne metode lečenja“ v.d. direktorke klinike Laze Lazarević su okrutne i smrtonosne, tvrde pobunjeni lekari

Oružari više od mesec dana pokušavaju da navedu nadležne da postave novo rukovodstvo u fabrici

Sledeći članak