BeFemov dokumentarni film o ženskoj borbi za nasledstvo

Novi film Feminističkog kulturnog centra BeFem podstiče razgovor o važnosti rodne ravnopravnosti u nasleđivanju i potrebi za sistemskim promenama.

Novi dokumentarni film „Borba žena za nasledstvo” istražuje zašto se žene u velikom broju i dalje odriču nasledstva. Ukazujući na duboko ukorenjene nepravde prema ženama, film predstavlja snažan poziv na promene u društvu.

„U filmu su prikazane ispovesti žena koje su se suočile sa diskriminacijom u porodičnom nasleđivanju, kada je brat privilegovan u odnosu na sestru. Aktivistkinje Ženskog udruženja kolubarskog okruga razotkrivaju pravne prepreke sa kojima se žene često susreću, posebno u vezi sa zakonima o socijalnoj zaštiti’’, navodi se u saopštenju BeFem-a.

Kako iz BeFema kažu, uprkos teškoćama koje su žene doživljavale, ovaj film donosi optimizam i naglašava značaj aktivizma i organizacija civilnog društva koje se bore za prava žena i ukazuje na potrebu za širom podrškom društva kako bi se ostvarile promene.

BeFem kroz svoju produkciju beleži različite ženske inicijative i nastavlja da inspiriše građanski aktivizam u Srbiji. O prethodnim filmovima iz ove kampanje mogli ste da čitate na Mašini.

Film je deo kampanje „Aktivna žena – Aktivna zajednica” koju sprovodi Feministički kulturni centar BeFem u okviru projekta „Snaga aktivizma” koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija. Ostali partneri na projektu su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.

A.G.A.

Prethodni članak

Nova planska praksa: Drastično širenje Beograda na vodi je podvaljeno kao „izmene i dopune“ plana

Razgovor o knjizi Luke Filipovića „Evrokomunizam i Jugoslavija 1968-1980.”

Sledeći članak