Blickrig na Šodrošu

U sredu je na Šodrošu održan skup podrške Šodroš Survivor kampu tokom koga je policijski kordon probijen u nekoliko navrata i ponovo privedeno nekoliko građana koji se protive nelegalnim radovima na izgradnji mosta u nastavku Bulevara Evrope u Novom Sadu. U četvrtak ujutru na Kameničkoj adi su se pojavile mašine za ravnanje terena, ili, kako aktivisti kažu, uništavanje prirode.

„Vidimo kako se na Kameničkoj adi izvan ograde čupa rastinje, sve se prekopava i uništava van ograde. To je upravo ono na šta smo upozoravali, da to što postoje nekakve kote, ograde ne znači ništa i da će ovo područje biti daleko više devastirano od samog mosta koji je planiran“, konstatuje u video prenosu današnjeg dešavanja u Novom Sadu jedna od aktivistkinja, i dodaje:

„Nama taj most i ne predstavlja toliki problem, nama je problem sve ono što će se dešavati jer znamo da je kineska kompanija CRBC u Crnoj Gori uništila korito reke Tare, zbog čega sada plaća veliku kaznu. Upravo gledamao kako mašina za razminiravanje Milenijum tima čupa rastinje i ide ka obali.“

„Trenutno sa Kameničke ade čujemo mašine kako ravnaju prostor. Mi se ovde okupljamo. Čekamo jedan deo narodnih poslanika da stigne pa da reagujemo, da se uputimo ka radovima da vidimo šta se dešava“, kaže za Mašinu Brajan Brković, jedan od aktivista iz Šodroš Survivor kampa.

Po Brkovićevim rečima policija od srede blokira jedini prilaz kojim peške može da se pređe sa Ribarskog ostrva, gde je lociran Šodroš Survivor kamp, na Kameničku adu. Na video snimcima koje je objavio Ekološki fron Novi Sad vidi se da deca treniraju veslanje u rukavcu između dva poluostrva koja navodno treba da budu „razminirana“, pa se postavlja i pitanje zašto građani nisu obavešteni o opasnosti, ako se zaista vrši nekakvo razminiravanje i ako je ono potrebno.

U kampu je oko jedanaest časova bilo tridesetak ljudi.

Podsetimo, prekjuče su se na prostoru Ribarskog ostrva pojavili radnici i počeli da ograđuju javno zemljište metalnim panelima, bez da prethodno postave građevinsku tablu ili pokažu dozvolu za radove. Aktivisti su pozvali policiju da spreči takve nelegalne radove, ali je umesto toga na teren došlo nekoliko jedinica interventne, koji su potisnuli aktiviste, neke šutirali, gurali i vređali, a priveli desetak ljudi.

Za radove koji se sada sprovode je postavljena tabla na kojoj su projektant i izvođač CBRC. Aktivisti ocenjuju da se lokacija za radove prikazana na tabli ne poklapa u potpunosti sa onom koja je najavljena za pristupne saobraćajnice za most u nastavku Bulevara Evrope. Sa druge strane, u tom pogledu je teško išta tvrditi sa sigurnošću, zato što projekat mosta, ako uopšte postoji, nije predstavljen javnosti.  Podsetimo, po podacima kojima raspolaže javnost, za most nema ni projekta ni građevinske dozvole!

Kako za Mašinu kaže Jovana Radević, arhitektica i aktivistkinja, za razliku od toga što su se u utorak radovi izvodili bez građevinske table, čije postojanje je zakonska obaveza, izvođač sat vremena pred protest održan u sredu postavio građevinske table. Aktivisti su tada dobili informacije o tome da postoje nekakve dozvole za izvođenje pripremnih radova, ali im, po rečima Radević, tek predstoji da sa stručne strane ispitaju da li su one validne.

„Oni su dali informacije o privremenim radovima koji se odnose na pristupne saobraćajnice do gradilišta za most, dok, sa druge strane, nemamo informacije o tome da građevinske dozvole za sam most postoje. Procedura njihovog dobijanja nije ispoštovana. Nema logike da postoje dozvole za izgradnju pristupnih saobraćajnica ako nema dozvole za izgradnju mosta“, pojašnjava Radević.

„Mi kao građani nemamo uvid u to šta se dešava jer su oni projekat proglasili projektom od nacionalnog značaja, što onemogućava transparentnost“, naglašava Brković, dodajući da će aktivisti nastaviti da se bore za transparentnost kako bi svi građani mogli da budu upoznati sa tim šta se ovde tačno dešava.

Radević konstatuje da su aktivisti kontaktirali različite organizacije i institucije i da očekuju da će više informacija o validnosti dozvola za današnje radove imati u toku dana. Policija u međuvremenu onemogućava pristup mestu izvođenja tradova.

Setimo se da je za Beograd na vodi, takođe projekat od nacionalnog značaja, građanima mesecima prikazivana maketa koja osim položaja reke nije imala dodirnih tačaka sa realnom morfologijom terena, kao ni sa položajem i arhitekturom objekata koji se sada tamo grade.

I.K.

Prethodni članak

„Zahtevamo hitno sprovođenje javnih konkursa“ odgovaraju Ministarstvu kulture iz kampanje „Za dostojanstven rad u kulturi“

Novi model zadruge može da obezbedi bolje uslove za rad

Sledeći članak