Policija u Novom Sadu brutalna prema ženama i starijima, tvrde aktivisti

Iz Ekološkog fronta Novi Sad su javno zahvalili starijim sugrađanima koji su rizikovali živote za Šodroš. Iz stranke Zajedno skreću pažnju na ciljano zastrašivanje žena od strane policije.

Predsednik novosadskog gradskog odbora Zajedno – Moramo Radivoje Jovović, koji je sinoć pušten nakon privođenja, je za Mašinu kritikovao privođenje i podnošenje krivičnih prijava protiv aktivista, za koje kaže da su bez osnova.  On skreće pažnju na to da je odlučeno da se podigne krivična prijava protiv aktivistkinja Milane Ruškuc i Isidore Čeleketić, koje su relativno nedavno postale medijski vidljive. Jovović  smatra da podnošenje krivičnih prijava, naročito onih prema odnedavno aktivnim građankama i brutalni ispadi policajaca na terenu prema ženama imaju dvojaku svrhu.

„U pitanju je klasično zastrašivanje, kako bi se na samom začetku obeshrabrilo njihovo javno delovanje, kao i pristupanje drugih ljudi jednoj otresitoj borbi za naša prava i slobode. Međutim, i karakter besprizornog ponašanja pojedinih policijskih službenika ovde služi još nečemu – zastrašivanju žena i aktivistkinja“, ocenjuje Jovović.

Po Jovovićevim rečima, njegove saborkinje su juče doživele mizogine ispade pojedinih policajaca i kontakte sa pečatom seksualnog unižavanja.

„I herojski se držale. Jer one neće stati, mi nećemo stati, dok se ne izborimo protiv kriminogene vlasti“, izjavio je naš sagovornik.

Aktivisti skreću pažnju i na specifičnu ugroženost starijih u borbi za očuvanje Šodroša, Ribarskog ostrva i Kameničke ade.

„Pozdravljamo sve naše penzionere koji su redovni posetioci kampa i koji ni juče nisu hteli da nas ostave. Zahvaljujemo im se do neba! Mnogo ih je. Na desetine. Jer znaju šta je vrednost ove zelene oaze. Njima i nasušna potreba. Sa hroničnim bolestima, šetnje im se preporučuju. Šodroš je njihova oaza. Taman koliko treba, blizu, u gradu“, poručili su iz Ekološkog fronta Novi Sad.

U saopštenju se navodi da  su stariji građani bili „najverniji saborci“ Podroš Survivor kampa u periodu kada većina mlađih ne može da izostane sa posla. Stariji nisu napustili kamp ni juče, iako su ih mlađi „molili da se sklone ispred kordona, jer su policajci bili izuzetno brutalni, a čovek koji ih je vodio se sadistički naslađivao u onome što je radio“, kako su aktivisti formulisali u saopštenju.

„U nekom trenutku, pošto su nas pošteno nagnječili, našutirali i nalupali štitovima, počeli su da ih privode i sklanjaju. Verovatno im je neko javio, da starije ljude sklone. Kako bi nas, mlađe, slobodnije i jače gazili, povređivali. Intenzitet napada se kako su nas potiskivali pojačavao. Kod starijih je i srce slabije, pa valjda su se uplašili da ne dođe i do smrtnih ishoda“, navode novosadski aktivisti.

Iz Ekološkog fronta Novi Sad pozivaju sve koji su za zaštitu životne sredine, a protiv investitorskog urbanizma i policijske brutalnosti, da se pridruže skupu za odbranu novosadskog priobalja koji je planiran u sredu, 19. oktobra u 16. časova na Ribarskom ostrvu.

I.K.

Prethodni članak

„Poziva se Srbija na čišćenje Šodroša“: skup protiv nasilja nad životnom sredinom i građanima u Novom Sadu u 16 časova

Godinu dana od otkrivanja slučaja vijetnamskih radnika u Linglongu, ključna pitanja i dalje bez odgovora

Sledeći članak