Blokada Arhitektonskog fakulteta zbog povećanja školarina: „Next stop – bauštela“

Zbog povećanja cene školarina i loših uslova studiranja, studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu juče su otpočeli blokadu fakulteta, koja je i danas nastavljena.

Arhitektonski fakultet

Na sastanku nastavno-naučnog veća Arhitektonskog fakulteta doneta je odluka o povećanju cene školarine, kao posledica povećanja životnog standarda u zemlji, kako navode predstavnici fakulteta. Školarina za samofinansirajuće studente biće povećana sa 240 hiljada dinara na 300 hiljada dinara, što je za Danas potvrdio i dekan fakulteta, Vladimir Lojanica. 

Amfiteatri i sale u kojima se održava nastava su blokirane klupama i stolicama a po celom spratu se mogu videti transparenti sa natpisima poput: „300K za šta?!”, „Trebalo je da upišem Harvard“, „Next stop – bauštela“, „Školarina 300.000 rsd, seksualno zlostavljanje gratis!“.

Za portal Mašina studenti navode da je dekan fakulteta pokušao da se cenjka nakon prvog protesta ove nedelje, predloživši „da se nađu na pola puta“ i da školarina ne bude uvećana za 50, već 25 hiljada. Studenti su to odbili, a za Mašinu kažu: „Nismo mi na pijaci“.

Prema rečima studenata, nakon ove sednice održana je još jedna, na kojoj je predloženo da školarina za sve studente bude 300 hiljada, umesto 290.

Osim školarine koja je godinama među najvišim na Beogradskom univerzitetu, studenti arhitekture snose i druge troškove, a za portal Mašina objašnjavaju da čak ni inicijalna školarina od 240 hiljada dinara nije opravdana:

„Mi smo u istoj zgradi kao ETF i Građevinski, ali oni nemaju toliko veliku školarinu. Naš sprat je čak u gorem stanju. Mi nemamo samo to da plaćamo školarinu i kupimo knjige kao na većini fakulteta, mi imamo mnogo troškova uz to. U prvoj godini svakih nedelju dana se prave makete, a do ispitnog roka u junu studenti u proseku daju 150 evra, a ima onih koji daju i više“, navodi Elena, studentkinja druge godine Arhitektonskog fakulteta.

Na pitanje da li imaju podršku kolega sa drugih fakulteta studenti navode da su samo sa ETF-a došli, a najavili su da će nastaviti da ih podržavaju tokom narednih dana. Prema njihovim rečima, nijedan drugi fakultet se nije javio.

Arhitektonski fakultet
Arhitektonski fakultet; Foto: Anastazija Govedarica Antanasijević / Mašina

Jedan od studenata koji je došao danas u znak solidarnosti je Vukašin Žunić, student Filozofskog fakulteta i član Studentskog fronta. „Došao sam ovde da podržim studente arhitekture u njihovim pravičnim zahtevima, zato što im je cena fakulteta previsoka, a za tu cenu ne dobijaju ništa“, rekao je Vukašin.

„Naš princijelni stav je borba za besplatno obrazovanje i prava studenata, zbog čega danas podržavamo ovaj protest. Mi smatramo da nema smisla da Arhitektonski fakultet dodatno opterećuje studente cenom školarina, pogotovo sa ovim rastom cena i troškova života“, dodaje Miloš Karavezić, apsolvent ETF-a i prvi sekretar SKOJ-a i Studentskog fronta.

Oni pozivaju studente svih ostalih fakulteta da dođu i podrže kolege sa Arhitektonskog da se izbore za smanjenje školarine i uslove studiranja koje zaslužuju.

Arhitektonski je samo jedan od fakulteta u Beogradu koji je najavio poskupljenje od školske godine 2023/24. Prema dosadašnjim podacima, školarine su povećane od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko je školarinu za studente osnovnih studija povećao Mašinski fakultet. 

Studenti Arhitektonskog fakulteta nisu jedini koji su odlučili da se pobune protiv najavljenih poskupljenja školarina. Prema navodima magazina Student, studenti Matematičkog fakulteta su uspeli da se izbore da školarina na njihovom fakultetu ostane nepromenjena.

A.G.A.

Prethodni članak

Najavljenom reformom zdravstva manja dostupnost zdravstvene zaštite, širenje privatizacije?

Novim uredbama apsolutna partijska kontrola nad gradskim manifestacijama od značaja za kulturu

Sledeći članak