Bolivija: novi izbori u martu 2020.

Pučistička vlada Žanin Anjes najvaila je nove izbore u Boliviji za mart 2020. godine.

Pokretu za socijalizam, stranci čiji je član Evo Morales, neće biti zabranjeno da učestvuje na izborima, međutim Morales neće moći da se kandiduje za predsednika.

Na izborima će moći da učestvuju sve registrovane stranke, a niko neće moći da vrši funkciju koju je obavljao u prošlosti u trajanju od dva mandata, javlja Telesur. Takvom odredbom je aktuelna vlada sprečila kandidaturu Eva Moralesa na sledećim izborima.

Evo Morales je po četvrti put bio izabran za predsednika Bolivije 20. oktobra, a trenutno se nalazi u Meksiku gde je potražio azil zbog puča protiv njegove vlade, o čemu smo izveštavali ranije.

Podsećamo, da je Morales pokušao da spreči eskalaciju nasilja, i sam ponudio nove izbore i podneo ostavku na mestu predsednika, ali desna opozicija to nije prihvatila, i nakon uspostavljanja pučističke vlade nastavila represiju i nasilje protiv pristalica Eva Moralesa.

Pučistička vlada na čijem je čelu samoproglašena predsednica Bolivije Žanin Anjes, preti doživotnim zatvorom Evu Moralesu, ukoliko se on vrati u zemlju.

A.J.

Prethodni članak

Kad iz neke industrije odu pare, s parama pobegnu i muškarci. Rodna (ne)ravnopravnost u medijima

Nova obustava rada u Pošti – radnici nezadovoljni predlozima rukovodstva i vlasti

Sledeći članak