Razgovor o budućnosti Evrope

Politička platforma Solidarnost i partija Evropske levice organizuju razgovor o budućnosti Evrope u petak, 16. juna.

„Decenije neoliberalne ofanzive oblikovale su evropski kontinent. Napadi na javni sektor, socijalne usluge, osiromašenje ljudi i pogoršanje radnih prava doveli su ceo kontinent u stanje nesigurnosti“, navodi se u najavi razgovora o budućnosti Evrope koji Politička platforma Solidarnost i European left organizuju u petak, šesnaestog juna.

U razgovoru će učestvovati doskorašnji predsednik Partije evropske levice, Hajnc Birbaum, potpredsednica Partije evropske levice, Margarita Mileva, i predstavnica Komunističke partije Austrije, Valtraud Fric. Razgovor će voditi Vladimir Simović iz Političke platforme Solidarnost.

Kako konstatuju organizatori, pogled iz zemalja centra nije isti kao pogled s periferije EU.  Kontekst je još kompleksniji ako pogledamo iz perspektive zemalja kandidatkinja za članstvo u EU koje su na neki način i slepa mrlja EU politike. Levica mora da obuhvati sve ove perspektive, ističe se.

Po oceni organizatora razgovora, evropska levica se nalazi u ambivalentnom položaju:

„U nekim zemljama, leve partije nisu uspele da na adekvatan način odgovore narastajućim izazovima što je dovelo do opadanja u podršci. S druge strane, u nekim zemljama, radikalna levica se pokazala kao izdržljiva baza obepravljenih i osiromašenih građana i građanki“.

U najavi se podseća na to da je nedavno Komunistička partija Austrije uspela da osvoji više od 11% glasova na lokalnim izborima u Salcburgu, dok ankete pokazuju da joj podrška raste širom Austrije. U Sloveniji je prošle godine stranka Levica postala deo vlade i upravlja sa tri ministarstva. U Grčkoj, Siriza ostaje najjača leva snaga koja se bori protiv konzervativne vlade Kirijakosa Micotakisa, navodi se i dodaje da „Uspesi partija članica Evropske levice mogu se pokazati kao važan zalet pred predstojeće izbore za Evropski parlament koji mogu odrediti budućnost put cele Evrope“.

Organizatori naglašavaju da je perspektiva zemalja kandidatkinja za članstvo u EU je specifična. Kako  se elaborira, EU birokrate pred njih postavljaju zahteve koji su u okvirima neoliberalnih politika i „guraju građane i građanke u pravcu evroskepticizma i dalje na desnu stranu političkog spektra”.

„Evropska levica i njene politike ne vide se jasno sa evropske periferije koja nije deo EU. To bi moralo da se promeni. Jača međunarodna saradnja levice, s jasnim strateškim usmerenjem, može ojačati alternativu postojećem stanju“, smatraju.

Na razgovoru će biti pokrenuta pitanja o tome kako možemo izgraditi istinski humanu i emancipatorsku Evropu, na političkim i ekonomskim osnovama drugačijim od postojećih. Razgovaraće se i o tome može li Evropska levica da nastavi da gradi alternative na talasu nedavnih uspeha.

I.K.

Prethodni članak

Grupa članova stranke Zajedno fizički zaustavila rušenje Nemačkog paviljona na Starom Sajmištu

Kakve se politike mogu očekivati od ponovo izabranog Erdogana i nove turske vlade? 

Sledeći članak