Calzedonia nastavlja proizvodnju uprkos opasnosti od širenja virusa

Foto: Yevgenia Belorusets / Clean Clothes Campaign

Calzedonia grupa u Srbiji nastavlja sa proizvodnjom redovnog asortimana iako Vlada pooštrava mere zabrane kretanja i boravka van domova zbog širenja koronavirusa.

Iako je italijanska kompanija Calzedonia prekinula rad u svojim fabrikama u Srbiji odmah po uvođenju vanrednog stanja, preko vikenda je pozivala radnice i radnike da se danas pojave na poslu kako bi nastavili s proizvodnjom.

U pozivu upućenom zaposlenima iz uprave su naglasili da poštuju odluke Vlade o radnom angažmanu tokom vanrednog stanja i da u skladu sa tim određene kategorije radnica i radnika, kao što su hronični bolesnici ili roditelji sa mlađom decom, nisu u obavezi da dođu na posao.

Ipak, veliki broj zaposlenih iz pogona u Subotici, Kikindi i Somboru je bio zabrinut zbog ovog poziva koji je došao u momentu kada Vlada pooštrava mere izolacije i zabrane kretanja. Ljudi su zabrinuti da bi put do posla, ili sama fabrika mogli postati mesta prenosa virusa čime bi bili ugrožene i radnice ali i njihove porodice.

Na dopise sindikata i pitanja samih radnika iz fabrike Gordon iz Subotice, koja je jedan od pogona Calzedonie u Srbiji, svoj poziv su pojasnili i na sajtu preduzeća:

Poslodavac neće nikoga silom da tera na dolazak na posao, ali svakako omogućuje rad za one koje žele da rade i koji se osećaju sigurno na radnom mestu, na kojem su sada obezbeđene sve mere zaštite. Pored svih uspostavljenih mera zaštite svakako je neophodno pridržavanje svih zaposlenih pravilima i čelična disciplina, koja će biti strogo kontrolisana od strane poslodavca.

Nismo uspeli da potvrdimo da li su mere predustrožnosti u Subotici zaista rigorozne, ali kako saznajemo od anonimne radnice iz pogona u Calzedonie u somborskoj fabrici Fiorano, preduzete mere ne ulivaju previše poverenja:

Sve radnice su dobile maske i bile su dezinfikovane na ulazu, ali nisu dobile rukavice i razmak je ostao kakav je bio i ranije, tu se ništa nije promenilo.

Kako Mašina saznaje Calzedonia je u Italiji nastavila proizvodnju u dva grada s tim da se samo radi na izradi zaštitnih maski, što je slučaj i u jednom pogonu u Hrvatskoj.

Ipak, u pogonima u Srbiji, kako saznajemo od Dragana Krasića, poverenika Saveza samostalnih sindikata u Gordonnu i radnice iz Sombora koja je želela da ostane anonimna, Calzedonia će, bez obzira što pretnja od širenja zaraze virusom Covid-19 raste, nastaviti s proizvodnjom redovnog asortimana – prevashodno donjeg veša i čarapa.

Foto: Marko Risović / Kamerades

Maske doniraju radnice, ne kompanija

Fabrike iz Calzedonia grupe su među prvim preduzećima koja su se na početku epidemije pojavile u medijima kao „društveno odgovorne“ firme koje pokazuju solidarnost u krizi. Vesti su uglavnom glasile Calzedonia donirala 10.000 zaštitnih maski.

U najvećem broju takvih objava je izostavljeno i to da su radnice pogona u Subotici i Somboru maske šile volonterski, odnosno da je to bilo njihovo zalaganje za pomoć društvu i ulaganje besplatnog rada.

S obzirom da sada Calzedonia želi da nastavi s proizvodnjom redovnog asortimana koji ne predstavlja nužnost tokom vanrednog stanja, ostaje pitanje da li je doniranje maski bio samo reklamni potez kako bi se dobila naklonost javnosti?

M.M.

Prethodni članak

Pandemija koronavirusa je učinila očiglednom neodrživost sistema

Ostanite kod kuće i pravite decu?

Sledeći članak