Četvorodnevna radna nedelja na probi u Velikoj Britaniji

Sredinom januara u Velikoj Britaniji je otpočeo šestomesečni test četvorodnevne radne nedelje u kojem učestvuje trideset kompanija.

London

Oko trideset kompanija se prijavilo za učešće u pilot projektu u kojem će tokom šest meseci njihovi zaposleni raditi jedan dan manje nedeljno uz zadržavanje plata koje su imali i za petodnevnu radnu nedelju.

Program se sprovodi prema modelu 100:80:100 koji podrazumeva 100% plate za 80% radnog vremena uz obavezu radnika da zadrže 100% produktivnosti.

Kampanja za skraćivanje radne nedelje i probni period na ostrvu organizuju 4 Day Week Global u saradnji sa organizacijama Autonomy i 4 Day Week UK Campaign, dok će pomoć pružiti i istraživači sa univerziteta u Kembridžu, Oksfordu i Bostonu. 4 Day Week Global je već pokrenuo slične kampanje u Irskoj, SAD, Australiji, Kanadi i Novom Zelandu.

Firme koje učestvuju u ovom testu će imati pomoć organizatora kampanje koji će održavati edukativne radionice i obezbediti druge materijale u cilju pomoći kompanijama da se prilagode na novo radno vreme, dok će istraživači pratiti učinke koje četvorodnevna radna nedelja ima za dobrobit radnika i produktivnost na poslu.

„Zadovoljni smo zbog rastuće zainteresovanosti za naš pilot projekat i četvorodnevnu radnu nedelju generalno“, izjavio je Džo O‘Konor menadžer iz 4 Day Week Global.

„Četvorodnevna radna nedelja dovodi u pitanje aktuelne načine rada i pomaže kompanijama da prestanu da samo mere koliko su radnici na poslu i da se fokusiraju na rezultate rada. 2022. godina će biti vesnik ovakve budućnosti rada“, dodao je O‘Konor

Pokretanju probnog perioda je prethodilo i istraživanje koje je obavila organizacija IPPR Škotska koja je ustanovila da 8 od 10 Škota podržava skraćivanje radne nedelje sve dok im plate ostaju iste. Istraživanje je obuhvatilo nešto više od 2200 ljudi između 16 i 65 godina, od kojih je čak 80% smatralo da bi smanjivanje broja radnih dana imalo „pozitivne efekte na njihovo blagostanje“.

Dodatno, 88% ispitanika je izrazilo želju da učestvuje u probnim periodima sa skraćenim radnim vremenom, a 65% veruje da bi skraćivanje radne nedelje podiglo produktivnost škotske privrede.

Probni period ne znači da će svim radnicima biti jednako umanjen i broj radnih sati nedeljno. Svi će raditi jedan dan manje, ali će firme u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima rasporediti radno vreme na preostala četiri dana. Međutim, u svim slučajevima će to biti manje od 40 sati nedeljno.

I.K

Prethodni članak

Aktivistkinje pružile podršku ženama ispred Palate pravde pre početka suđenja Miroslavu Miki Aleksiću

Ko su jugoslovenski zarobljenici koji su stradali u Lukenvaldu?

Sledeći članak