Čile: poslanici izglasali predlog zakona koji dekriminalizuje abortus

Čile bi uskoro mogao da se nađe među retkim južnoameričkim zemljama u kojima abortus ne predstavlja krivično delo

Sa 75 glasova za, 68 glasova protiv i 2 uzdržana, Donji dom čileanskog parlamenta usvojio je predlog zakona koji bi dekriminalizovao dobrovoljni prekid trudnoće u prvih četrnaest nedelja, izveštava Peoples Dispatch.

Put od predloga do donošenja zakona nije kratak, ali njegovo izglasavanje u Donjem domu veliki je korak ka budućoj legalizaciji abortusa koji je nelegalan u većem delu Južne Amerike i Kariba.

Predlog zakona iz Donjeg doma se vraća Savetu žena koji će definisati njegove članove. Zatim se ponovo stavlja na glasanje u Donjem domu, odakle odlazi u Gornji dom i napokon kod predsednika na potpisivanje.

Postojeći krivični zakonik predviđa do pet godina kazne zatvora za žene koje dobrovoljno prekinu trudnoću. Izglasan predlog zakona bi ukinuo kriminalizaciju abortusa.

Prekid trudnoće je od 2017. godine dozvoljen u slučajevima kada trudnoća dovodi u opasnost život žene, kada je trudnoća neodrživa, ili rezultat silovanja.

Predlog zakona je izglasan 28. septembra koji je Međunarodni dan bezbednog abortusa.

Abortus je striktno regulisan u zemljama Južne Amerika i Kariba. Legalan je samo u nekoliko zemalja poput Kube, Gvajane, Urugvaja i Argentine. Feministički kolektivi se dugo zalažu za dekriminalizaciju ili legalizaciju abortusa, a njihovo organizovanje i borba donosi rezultate. Zahvaljujući jednoj od takvih borbi, meksički Vrhovni sud jednoglasno je pre nekoliko nedelja presudio da je kažnjavanje abortusa neustavno.

A.J.

Prethodni članak

Toma iliti o onoj boljoj Jugoslaviji

Žene u informativnim medijima isključene sa pozicija moći

Sledeći članak