CRTA: Izrazito loše organizovani izbori

Po podacima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, izborni dan je protekao u atmosferi punoj tenzija koje su povremeno eskalirale u fizičko nasilje, sa brojnim neregularnostima.

glasanje na izborima

Kako je saopštio Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, tokom izbornog dana su se ispoljile posledice kontinuiranog urušavanja integriteta izbornog procesa, koji obeležava korupcija i ugrožavanje biračkih prava.

Na teritoriji cele Srbije gotovo petina biračkih mesta (18%) nije bila pripremljena u skladu sa procedurama, a pravila su grubo kršena na 5% biračkih mesta. Nakon zatvaranja biračkih mesta u redovima je ostalo birača koji su želeli da glasaju na 11% mesta u Srbiji, od kojih polovina to nije mogla da učini. U Beogradu je na preko četvrtine biračkih mesta (27%) bilo birača koji su hteli da glasaju i nakon 20 časova, ali im je to pravo uskraćeno na 12% biračkih mesta.

Utvrđeno je da su članovi biračkih odbora ili birači snimali dešavanja na 11% biračkih mesta Srbiji i 8% u Beogradu. Prisustvo lica neovlašćenih da prisustvuju procesu glasanja je dokumentovano na 4% biračkih mesta u Srbiji i 6% u Beogradu.

Tajnost glasanja je povređena na 14% biračkih mesta u Srbiji, odnosno 10% u Beogradu, a na 11% biračkih mesta i u Srbiji i u Beogradu zabeleženo je vođenje paralelnih evidencija.

U Srbiji su na 8% biračkih mesta primećena vozila koja kruže oko biračkih mesta (u Beogradu na 2%). Na 4% biračkih mesta u Srbiji, odnosno 2% u Beogradu, organizovano su dovođeni glasači. Okupljanja oko biračkih mesta koja se dovode u vezu sa kupovinom glasova prijavljena su na 4% biračkih mesta u Srbiji i isto toliko u Beogradu.

Vođenje paralelnih evidencija unutar i oko biračkih mesta, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače i kupovina glasova CRTA ocenjuje kao najčešće nepravilnosti.

Republička izborna komisija je šestog aprila objavila da će glasanje na parlamentarnim i predsedničkim izborima biti ponovljeno 16. aprila na biračkim mestima na kojima se ne mogu utvrditi rezultati glasanja.

I.K.

Prethodni članak

Dvostruko više ljudi u Srbiji bilo je depresivno tokom pandemije

Hitno objaviti rezultate javnih konkursa: Apel kulturnih radnica i radnika Ministarstvu kulture

Sledeći članak