Dan ujedinjenog štrajka mađarskih prosvetara zrači energijom solidarnosti

„Stojimo ovde da bi nastavnici s ponosom mogli da kažu: Da, ja sam nastavnik“, rekla je jedna učenica koja je nastupila sa školskim ansamblom na protestu na Trgu heroja u Budimpešti.

Juče je održan još jedan dan ujedinjenog štrajka prosvetnih radnica i radnika u Mađarskoj. U organizovanju solidarnih protestnih akcija pored sindikata učestvovali su i studentske organizacije, učenici, nastavnici i roditelji.

Štrajkačke i protestne aktivnosti su, osim četvrtka, zakazani za sredu i petak.

Od srede do danas održane su oko 60 protestnih akcija u oko 30 školskih okruga širom Mađarske. To su informacije sa kojima raspolaže Demokratski sindikat prosvetnih radnika, jedan od dva glavna sindikata koji zastupaju nastavnike i nastavnice u toj zemlji.

Naveći utisak na novinare i novinarke Mérce koji su izveštavali o jučerašnjim protestnim akcijama ostavio je ljudski lanac koji su demonstranti obrazovali u Budimpešti u dužini od 15 kilometara. Video zabelešku možete pogledati ovde.

Formiranje ljudskog lanca organizovao je Jedinstveni studentski front u znaku solidarnosti sa prosvetnim radnicima i radnicama. Jedinstveni studentski front je platforma koja je proteklih meseci izrasla iz solidarnih protestnih aktivnosti studenata i srednjoškolaca.

Retko viđen vid solidarnosti je i podrška malih neformalnih grupa nastavnika i roditelja. Pedesetak takvih grupa je pomagalo organizovanje ljudskog lanca u glavnom gradu, javlja Mérce.

Prosvetari su svoje zahteve za dostojanstven radni položaj i kvalitetnije školstvo saželi u pet tačaka, čime ističu da se ne radi, kako to vlasti tvrde, samo o zahtevu za povećanje plata, već da nadležni povedu računa a svim važnim aspektima obrazovnog sistema, od radnih uslova, preko kvaliteta gradiva do reprodukcije nastavničkih kadrova:

Rešenje za nedostatak nastavnika! Upotrebljivo gradivo! Bolji uslovi za život u školama! Vratite nam pravo na štrajk! Posvetite pažnju obrazovanju!, glase zahtevi prosvetara.

“Ukraliste našu budućnost”, transparent na protestu prosvetara u Budimpešti; Foto: Dián Ákos; Izvor: Mérce

Sindikati su objavili raspored narednih aktivnosti: 2. novembra je skupštinska rasprava o javnom obrazovanju; pregovori štrajkačkog odbora sa nedležnima se nastavljaju 7. novembra; za 18. novembar sindikati zakazuju sledeći dan ujedinjenog štrajka; 22. novembar biće Dan javnog obrazovanja; a za 26. novembra saziva se protest ispred Narodne skuštine u Budimpešti.

Prethodni dan ujedinjenog štrajka, takođe propraćen solidarnim akcijama širom Mađarske, je održan 14. oktobra, kada je obeležena godišnjica početka borbe prosvetnih radnica i radnika za bolji radni položaj i kvalitetnije obrazovanje.

O problemima, načinima borbe i posledicama koje nastavnici trpe možete čitati ovde.

A. J.

Prethodni članak

Buldožer zasad miruje, Novosađani pevaju od muke

Vlada za jednu zimu, najviše dve

Sledeći članak