Danas je godišnjica borbe prosvetara – solidarne akcije i protesti širom Mađarske

Godišnjicu borbe prosvetara za dostojanstven rad i bolje školovanje na hiljade nastavnica i nastavnika, đaka i roditelja obeležava solidarnim akcijama i protestima širom Mađarske.

Tačno pre godinu dana, 14. oktobra 2021. godine, reprezentativni sindikati prosvetnih radnika i radnica predali su Vladi Mađarske svoje zahteve koje se tiču neodrživih uslova rada u školskom sistemu.

Učenici i roditelji širom zemlje organizuju akcije solidarnosti sa svojim nastavnicama i nastavnicima. Do podneva Demokratski sindikat prosvetnih radnika je registrovao preko 75 akcija solidarnosti.

Da u društvu ne manjka podrške borbi za bolje uslove rada i bolji školski sistem mogli smo videti i 5. oktobra, koji je Svetski dan učitelja. Tada se, kako smo i na Mašini izveštavali, uz niz različitih solidarnih akcija, poput blokiranja mosta Margit u Budimpešti, na večernjem protestu u prestonici okupilo preko 40 hiljada demonstranata.

Da bi se razumelo puni značaj današnjeg dana borbe i solidarnosti treba imati u vidu i to da je Vlada Mađarske početkom ove godine praktično zabranila štrajku u sektoru prosvete, o čemu takođe možete čitati na Mašini.

Na osnovu uredbe koja praktično oduzima prosvetarima pravo da obustave rad, vlasti su svom reperoaru pokušaja suzbijanja pobune nastavnika dodali i masovno slanje pretećih pisma opomene, a nekoliko nastavnika je krajem septembra dobilo otkaz zbog učešća u akcijama „građanske neposlušnosti“.

Pod akcijama građanske neposlušnosti misli se na različite oblike obustave rada i izražavanja protesta koji su prosvetari tokom godine primenjivali kako bi zaobišli zabranu štrajka.

Dok čekamo sveže vesti o današnjim akcijama, ovde možete čitati o položaju prosvetnih radnika u Mađarskoj i o prethodnim fazama njihove aktuelne borbe.

Na stranici portala Mérce možete pogledati uključenja uživo sa različitih solidarnih akcija i protesta.

A.J.

Prethodni članak

Devojka iz predgrađa: Akušersko nasilje zahteva adekvatan odgovor institucija

Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva inicijativa A 11 je pokrenula kampanju „(Anti)socijalne karte“

Sledeći članak