Mađarska: prosvetari u autonomnom štrajku nakon uredbe Vlade koja ograničava njihova prava

Mađarski prosvetari su stupili u autonomni štrajk u više škola nakon Vladine uredbe kojom se prosvetarima efektivno uskraćuje pravo na štrajk.

Početkom nedelje dvanaest nastavnika gimnazije „Szent László“ odlučilo je da ne održi nastavu. „Štrajk je osnovno pravo“, ispisao je kredom ispred škole i na transparent nastavnik Viktor Tot. Narednih dana su u autonomno organizovan štrajk stupili prosvetni radnici iz nekoliko obrazovnih institucija.

Autonomni štrajkovi mađarskih prosvetara su jednodnevni i reakcija su na uredbu koju je Vlada donela prošlog petka, kojim „de fakto onemogućuje štrajk prosvetara“, javlja portal Mérce.

Podsećamo, prosvetni radnici su 31. januara održali štrajk upozorenja u organizaciji sindikata zbog preopterećenosti na poslu i niskih primanja. U štrajku je učestvovalo oko 20.000 prosvetnih radnica i radnika, što sindikati prepoznaju kao uspeh, posebno ukoliko se ima u vidu trud Vlade da zastraši nastavnike. Naime, brojni prosvetari su od uprave škole primili pismo u kojem stoji da je nezakonito stupiti u štrajk.

Kao naredni korak u borbi za dostojansten rad sindikati su najavili obustavu rada za sredinu marta.

Odgovor Vlade Mađarske nije bio poziv na dijalog ili bilo kakav gest koji bi svedočio o tome da postoji razumevanje za probleme zaposlenih u prosveti, od kojih mnogi rade za nižu platu od minimalca.

Vlasti su prošlog petka donele uredbu koja propisuje niz obaveza koje bi prosvetari morali da zadovolje za vreme trajanja eventualnog štrajka. Tako, prosvetari bi za vreme štrajka morali da obezbede celodnevna dežurstva u obrazovno-vaspitnim ustanovama, da održe 50% nastave i da maturantima obezbede sve časove iz predmeta koji su deo maturskog ispita.

„Ova Vladina uredba u praksi onemogućuje štrajk u prosveti”, saopštili su iz Demokratskog sindikata prosvetnih radnika.

Da Vlada Mađarske nastoji da pred javnošću prosvetare prikaže u negativnom svetlu pokazuje obrazloženje koje je dala uz uredbu.

Naime, uz uredbu koja je objavljena u mađarskom ekvivalentu Službenog glasnika piše da „sindikati povezani sa levicom nisu se bunili 2010. godine kada je vlada Đurčanja-Bajnaija uzela jednu mesečnu platu prosvetarima”, te da su po pitanju korekcije plata sada na redu medicinski i socijalni radnici. Tome dodaju i da „prosveta treba bude u službi dece i porodica“ i da je zbog toga „potrebno da se predupredi održavanje još jednog nelegalnog štrajka“, prenosi portal Mérce.

Sinidkati nastavljaju štrajkačke pregovore sa nadležnima, sa ciljem da prosvetnim radnicima obezbede legalnost štrajka, odnosno da onemoguće eventualne retorzije. Za sada Vlada ne daje znake da će bilo čime izaći u susret prosvetnim sindikatima. Sindikati su pozvali prosvetare da se spreme za štrajk koji bi trebalo da se održi 16. marta.

I.K

Prethodni članak

Janjić: trećina zaposlenih ima plate koje su ispod zakonom propisanog minimalca

Rade Panić: Građani nisu svesni da u privatnom zdravstvu neće moći da plate lečenje

Sledeći članak