„Borićemo se za naše nastavnice i nastavnike“ – više desetine hiljada protestovalo u znak solidarnosti sa mađarskim prosvetarima, nastavak se očekuje 14. oktobra

Brojne akcije solidarnosti sa prosvetnim radnicama i radnicima u Mađarskoj na Svetski dan učitelja kulminirale su u protestu u glavnom gradu kojem je prisustvovalo preko 40 hiljada ljudi. Đaci i roditelji poručuju da će se boriti za svoje nastavnike.

„Borićemo se za naše nastavnice i nastavnike“, „Prekinite sa slanjem pretećih pisama!“, „Povucite zabranu štrajka“.

Porukama poput ovih su đaci i roditelji oblepili jutros zgradu Centralno-budimske školske uprave u glavnom gradu Mađarske, javlja portal Mérce.

Više stotina roditelja i đaka se okupilo na toj lokaciji da izrazi svoju podršku prosvetarima čija se inače teška situacija poslednjih dana obremenjuje pismima upozorenja koje im šalju školske uprave, sa ciljem da ih odvrate od nastavka svoje borbe.

Borba prosvetara za dostojanstven rad i kvalitetniji školski sistem, koju Mašina prati, ove nedelje će napuniti godinu dana, a Vlada Mađarske je sve agresivnija u suzbijanju akcija građanske neposlušnosti, odnosno periodičnog prekidanja nastave u školama.

Kontinuirane pretnje i odbijanje konstruktivnog dijaloga mađarske vlasti su krajem septembra krunisale otpuštanjem nekoliko nastavnika.

Razlog zbog kojeg je Školska uprava donela vanrednu odluku o prekidu radnog odnosa nekoliko nastavnika je njihovo učešće u akcijama „građanske neposlušnosti“, kojima su prosvetari zamenili konvencionalni prekid rada, nakon što im je Vlada u februaru uredbom praktično oduzela pravo na štrajk.

Ta radikalna kaznena mera ja samo pojačala gnev i potrebu đaka, roditelja, građanki i građana da se solidarišu sa prosvetnim radnicima i radnicama. Ubrzo je usledio niz protesta od kojih je najveći organizovan na Svetski dana učitelja, 5. oktobra, kojem je u Budimpešti prisustvovalo preko 40 hiljada ljudi.

Osim masovnog protesta u Budimpešti je na Svetski dan učitelja blokiran most Margit, organizovani su protesti u drugim gradovima Mađarske, kao i druge akcije, poput koncerata podrške i flešmobova.

Sa prosvetarima, koje zastupaju dva velika sindikata, se solidarisalo i nekoliko sindikata iz drugih sektora.

Prosvetari su pozvali na štrajk i protest 14. oktobra. Na taj dan će biti godinu dana otkada su prosvetni radnici i radnice preko svojih sindikata uputili vladi zahteve za povećanje plata i smanjenje radnog opterećenja.

Mađarski prosvetari su među najlošije plaćenima u Evropskoj uniji. Nastavnik na početku karijere prima platu od oko 500 evra što je ujedno i prag siromaštva u Mađarskoj. Svega 7% nastavnog kadra je mlađe od 30 godina, a sistemu nedostaje 17 hiljada prosvetara. U narednih pet godina penzionisaće se 22 hiljade nastavnika; drugim rečima, sama reprodukcija mađarskog školskog sistema je ugrožena.

A.J.

Prethodni članak

Održan treći protest ispred redakcije Informera

Organizacije i pojedinke traže vraćanje lekcija u udžbenike biologije

Sledeći članak