Devojka iz predgrađa: Šta su problemi žena u sportu

„Žene mogu da rade bilo gde, mogu da se bave bilo kojim sportom, a podela postoji da bi opravdala manje para, manje interesa, da bi opravdala diskriminaciju“. O tome šta su problemi žena u sportu možete slušati u novoj epizodi podkasta DIP - Devojka iz predgrađa u kojoj je Slavica Trifunović razgovarala sa Irinom Juhas, profesorkom sporta i fizičkog vaspitanja i Zoricom Mršević, pravnicom i aktivistkinjom za ženska prava.

Isti treninzi, isti napori, ista takmičenja, pa opet manje plaćene, manje vidljive, manje se ulaže u to da imaju dobre uslove, da postignu dobre rezultate. Sportistkinje podnose veliku žrtvu u svetu u kome je akcenat stavljen na sportiste, koji su bolje plaćeni, imaju bolje uslove za treniranje, više su cenjeni i više vidljivi. Ako nam je za dostizanje rodne ravnopravnosti potrebno više od sto godina, koliko će nam biti potrebno za dostizanje ravnopravnosti u sportu?

Sportisti brojniji u odnosu na sportistkinje

O položaju žena u sportu i njihovoj neravnomernoj zastupljenosti u odnosu na sportiste govorila je Irina Juhas, profesorka sporta i fizičkog vaspitanja koja kaže da su poslednja istraživanja pokazala da se u našoj zemlji u sportu nalazi svega oko 20% žena.

„Neka poslednja istraživanja pokazuju da je jako mali procenat u odnosu na muškarce sportiste u našoj zemlji recimo na poslednjem uzorku broj sportista i sportiskinja je u odnosu 80 prema 20 na stranu muškaraca“, rekla je Juhas.

Podela na muške i ženske sportove – opravdanje za niže zarade i diskriminaciju

Pitanje rodnih uloga, i njihova podela, se preslikava i na sport u okviru kojeg je onda nastala i podela na muške i ženske sportove. Kao i sve druge podele i ova je veštačka, a Zorica Mršević pravnica i aktivistkinja za ženska prava, sa kojom je autorka razgovarala kaže da je podela nastala kako bi se zadovoljili određeni stereotipi i uverenja da tako treba.

„Podela uvek postoji, počev od majice koju nosite podela na mušku i žensku boju ili kroj. Sve mora da bude nekako podeljeno da bi se zadovoljili nekakvi stereotipi i uverenja da tako treba. Znači nema muških i ženskih sportova, kao što nema muških i ženskih poslova. Žene mogu da rade bilo gde, mogu da se bave bilo kojim sportom, a podela postoji da bi opravdala manje para, manje interesa, da bi opravdala diskriminaciju“, rekla je Mršević.

Prethodne epizode podkasta možete poslušati na ovom linku. Podkast DIP – Devojka iz predgrađa možete i na platformama Anchor.fm, Spotify, Youtube, a sve u vezi sa podkastom možete pratiti na društvenim mrežama Devojke iz predgrađa, na Fejsbuk i Instagram profilu pod nazivom Podcast DIP.

Prethodni članak

Evropa na preseku: iz Evropskog parlamenta o potrebi za prevazilaženjem ekonomskog rasta

Pokrenuta inicijativa za unapređenje politika zapošljavanja žena starijih od 45 godina

Sledeći članak