Direktora Namenske brane sindikat i Vučićev advokat

Radnici u Sudu u Ivanjici; Foto: Mašina

Suđenje Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana, i još dvojici fabričkih rukovodilaca – Vladimiru Lončareviću i Tomu Stojiću zbog pogibije dvojice radnika u eksploziji baruta koja se dogodila u junu 2017. – ponovo je odloženo.

Kako je sud obrazložio, razlog je to što je jedan od optuženih Tomo Stojić, rukovodilac zaštite na radu, odlučio da prizna krivicu. Stojićevo prihvatanje krivice zakazano je za 18. oktobar, dok je sledeće ročište u ovom procesu pomereno za 15. novembar.

Prema saznanjima Mašine, Stojić više nije zaposlen u „MB-Namenska“. Ispred suda u Ivanjici okupilo se i nekoliko stotina radnika fabrike koji tvrde da su došli „o svom trošku“ da pruže podršku direktoru.

Podsetimo, do eksplozije i požara nakon koje su poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, došlo je pre više od dve godine prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Iako odgovorni u fabrici krivicu prebacuju na poginule radnike, prema pisanju Insajdera, postoje brojni dokazi koji ukazuju na sistemske propuste nadležnih u fabrici. Jedan od najrelevantnijih dokumenata koji potvrđuje da su napravljeni brojni propusti jeste i izveštaj Ministarstva odbrane pod oznakom „strogo poverljivo“ koji je Insajder objavio. U njemu se navodi i da u vreme nesreće u „MB Namenska“ čak 11 „mera, radnji i postupaka“ nije realizovano u skladu sa propisima.

Insajder je objavio i dokumente koji dokazuju i da sam objekat E-03 ispred kog se desila nesreća, a koji je bio u funkciji, nije imao upotrebnu dozvolu. Takođe, radnici koji su tužilaštvu i MUP-u dali izjavu da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo četiri puta više baruta nego što je predviđeno, kao i da su buradi bile duplo teže od dozvoljenog, ostali su bez posla nekoliko nedelja nakon nesreće.

Do optužnice u ovom kontroverznom slučaju za koji je delovalo da će ostati bez sudskog epiloga, došlo je tek nakon sastanka oca poginulog mladića s predsednikom Aleksandrom Vučićem sredinom juna ove godine.

Interesantno je i da je direktor Milovanović, pored advokata Miloljuba Jovičića, za današnje ročište angažovao još jednog advokata – Dragana Palibrka koji je advokat upravo Aleksandra Vučića, a poznat je i po tome što je branio brojne osumnjičene za ratne zločine.

Optuženi može da laže, ali svedok ne sme

Advokat porodice poginulog Milomira Milivojevića kaže za Mašinu da je odlaganje dobar znak, jer to znači da će rukovodilac zaštite na radu Tomo Stojić moći da bude pozvan kao svedok.

Kada si optužen možeš da lažeš, ali kao svedok to ne smeš. Iako su optuženi i njihovi zastupnici negodovali, ovo je dobar potez sudije, kaže za Mašinu advokat Vladimir Todorić.

Ispred suda u Ivanjici okupilo se i nekoliko stotina zaposlenih u „Milan Blagojević – Namenska“ koji su došli da pruže podršku direktoru.

Radnici su u Ivanjicu došli automobilima, a prema sazanjima Mašine, veliki broj njih je gorivo točio na pumpi Antović Petrol, ali je nepoznato ko je troškove puta platio.

Foto: Mašina

Sindikat: Podržavamo direktora o svom trošku

Zoran Babić, predsednik fabričkog Samostalnog sindikata, izjavio je juče za Danas da taj sindikat i poslovodstvo ne organizuju odlazak radnika u Ivanjicu radi podrške Radošu Milovanoviću, već da su se oni samoorganizovali. Prema njegovim rečima, radnici su tražili slobodan dan, što je sindikat i podržao, a u Ivanjicu će putovati „o svom trošku“.

Niti mi to organizujemo, niti bilo šta sa tim ima direktor. Mi smo za to saznali nakon što su radnici tražili slobodan dan u sredu. Grupa radnika iz pogona raketnog goriva obratila se našem sindikatu i rekla da žele da prisustvuju suđenju u Ivanjici, ali da će im rukovodioci ubeležiti neopravdani izostanak sa posla. Naš sindikat je zahtevao da svi radnici koji žele da idu da im se to omogući i da ne budu kažnjeni zato što će uzeti slobodan dan, ali nismo znali koliko mesta će obezbediti sud u Ivanjici, izjavio je Babić za dnevni list Danas.

Zaposleni u fabrici „Milan Blagojević“ iz Lučana organizovali su i jednočasovni protest u oktobru prošle godine zbog Tatjane Vojtehovski i emisije čiji je ona autor „Život priča“, a u kojoj su gostovali članovi porodice Milivojević.

Takođe, neposredno nakon pogibije radnika, sindikat je zajedno sa rukovodstvom firme izdao saopštenje u kom se navodi, između ostalog, i da se „smrtni slučajevi dešavaju na autoputevima, požari su prisutni i u drugim granama industrije, ali nemaju ovoliki publicitet“.

Advokat Todorić kaže za Mašinu da je njihov dolazak danas čist pritisak na sud, navodeći da su oni državna fabrika čije rukovodstvo treba finansijski da odgovara svim građanima.

Državna fabrika nije privatna fabrika. Oni su dobili dnevnice da odsustvuju kako bi ostvarili pritisak na sud. Njih nekoliko stotina je danas psovalo i vređalo mene i porodicu Milivojević, dok su aplaudirali ljudima protiv kojih se vodi postupak, ističe Todorić.

Radnici pred sudom u Ivanjici; Foto: Mašina

Predlog kazne minimalan

Stevan Milićević, zamenik javnog tužioca u Ivanjici, optužnim predlogom sumnjiči Milovanovića, Lončarevića i Stojića da su izvršili po jedno teško krivično delo protiv opšte sigurnosti i predlaže da se osude na zatvorske kazne u trajanju od po jedne godine i šest meseci do tri godine i da plate troškove krivičnog postupka. Međutim, prema zakonu, kazna može da ide do 12 godina.

Od 1982. godine do danas u fabrici „Milan Blagojević- namenska“ poginuo je 21 radnik, objavio je N1. Najveća nesreća desila se 1997. godine kada je stradalo osam radnika, a za šta je Sud u Čačku tek 15 godina kasnije osudio dvojicu rukovodilaca zaštite na radu na 14 i 12 meseci zatvora. To je i jedni slučaj sa sudskim epilogom. Direktor Radoš Milovanović koji je skoro tri decenije na čelu fabrike tada je oslobođen krivične odgovornosti.

Milovanović je pažnju javnosti izazvao i krajem prošle godine kada je neposredno pre lokalnih izbora u Lučanima na proslavi fabrike „zamolio“ zaposlene da glasaju za SNS.

Molim vas da radi fabrike izađete u nedelju na izbore i zaokružite ’jedan’ – SNS, koja nam omogućuje ove dobiti, rekao je Milovanović.

Nakon kratkotrajne pauze, Milovanović je zaposlene pozvao da aplaudiraju i to „da čuje Aleksandar Vučić“.

S.D.

Prethodni članak

Maja Solar: Moramo se boriti protiv fašizacije društva!

TSC Bačka Topola – Orbanova vizija uspeha

Sledeći članak