Diskusija o protestima i mogućnosti nove politike u Domu omladine Beograda

Foto: Ana Vuković / Mašina
Foto: Ana Vuković / Mašina

Diskusija pod nazivom Protesti i mogućnosti nove politike održaće se u četvrtaka, 14.2. u 19 časova u beogradskom Domu omladine u organizaciji Centra za politike emancipacije (CPE).

Dvadeset treći po redu Radni sto u organizaciji CPE, pod naslovom Protesti i mogućnost nove politike, biće održan u četvrtak u Domu omladine Beograda u okviru programa Participativna demokratija.

Povod za diskusiju su kako aktuelni tako i talasi građanskih protesta koji se javljaju nekoliko godina unazad.

Poslednji takav talas počeo je u decembru 2018. godine, a neposredan povod za njih je napad na Borka Stefanovića, predsednika Levice Srbije koji se odigrao krajem novembra u Kruševcu. Prvi u nizu protesta odvijao se pod parolom Stop krvavim košuljama da bi kasnije bio preimenovan u 1 od 5 miliona. Zahtevi protesta, u kojima aktivno deluju opozicione partije, se iz subote u subotu dopunju, ali osnovni zahtevi se tiču političkog nasilja – pišu organizatori u najavi ovog događaja.

Oni dodaju i da pored opozicije i njihovih simpatizera, u protestima sve više učestvuju i ljudi koji se protive i trenutnoj vlasti i trenutnoj opoziciji.  Zbog toga se postavlja pitanje mogu li ovakvi protesti iznedriti politiku koja bi bila alternativa i vlsti i opoziciji.

Među najavljenim učesnicima su Biljana Đorđević (Fakultet političkih nauka), Dejan Ilić (urednik izdavačke kuće Fabrika knjiga i kolumnista Peščanika) i Marko Đorđević (doktorand teorije umetnosti i humanistike). Razgovor će voditi Bojana Tamindžija (Centar za politike emancipacije).

M.J.

Prethodni članak

Predstavljena povelja o radnim uslovima za novinare

„Boško Buha“ – neizvesna sudbina kulturnog dobra

Sledeći članak