Dodeljena BeFem priznanja za feminističke inicijative za 2020. godinu

Mudrije i iskusnije, nego pre godinu dana.

plakat bring the noiz festivala 2021

Tradiconinalna BeFem „Bring the Noize“ retrospektiva feminističkih inicijativa za 2020. godinu održana je juče, u okolnostima drugačijim nego prethodnih godina. Organizatorke su ove godine zajednicu okupile online, i uručile brojna priznjanja za feministički doprinos.

„Srećan nam Osmi mart 2021, neka nas ovaj datum podseti da sve prolazi i da je jedna, strašno duga 2020. godina ipak ostala za nama, a da se mi i dalje držimo zajedno i uzdignutih glava, hrabre, snažne i odvažne. Mudrije i iskusnije, nego pre godinu dana.“ Ovim rečima otvorena je BeFem tradicionalna retrospektiva feminističkih akcija i dodela priznanja za feminističke inicijative.

Prvo priznanje organizatorke su dodelile onim ženama koje su bile na prvoj liniji borbe protiv kovida, svim medicinskim sestrama, lekarkama, negovateljicama i tehničarkama, svim ženama u belim i zelenim mantilima. Priznanje u ime svih njih primila je medicinska radnica i uzbunjivačica Dženeta Agović iz Tutina.

Priznanje za promociju ženskog stvaralaštva dobio je književni festival koji je prošle godine u fokus stavio isključivo žensko stvaralaštvo – Krokodil 2020.

Priznanje je dobila novinarka Blica Ivana Mastilović Jasnić, koja je autorka ključnih tekstova u slučajevima Marije Lukić a početkom ove godine i o pričama Milene Radulović i Ive Ilinčić. Priznanje u borbi protiv sistema i patrijarhata pripala je i novinarki Jeleni Zorić sa televizije N1.

Priznjanje za feminističko prijateljstvo i podršku dobila je Mirjana Bobić Mirosavljević, jedna žena koje su postavile „lične i političke temelje BeFema“. Priznanje za borbu za glas Romkinja dobile su devojke iz benda Pretty Loud.

Organizatorke su se u ime svih zahvalile i dr Marini Blagojević koja je prerano preminula prošle godine: „Marina je bila naša profesorka, naša mentorka, ekspertkinja u oblasti rodne ravnopravnosti, jedna od osnivačica Centra za ženske studije.“

Priznjanje za feministički otpor konzervativizmu na lokalu dobio je Klub finih zanata iz Mošorina. Zbog hrabrosti i vrhunske umetnosti priznanje za umetnički doprinos borbi za suočavanje sa prošlošću i ratovima devedesetih dobila je Jasna Đuričić za ulogu Aide u filmu „Que Vadis, Aida“.

Solidarna kuhinja je dobila priznanje za recept za solidarnost. Priznjanje za borbu za unapređenje mentalnog zdravlja dobila je Anne Marie Alves Ćurčić, osnivačica inicijative „Za tebe, važno je“. Priznjanje za feminističku kulturnu mobilnost, za pokretanje rodno pravedne biblioteke i drugih aktivnosti u selu Markovcu dodeljena je Anđelki Nikolić i grupi HopLa.

Za zelene modne politike priznanje je dobio Ženski centar Užice, dok je za čin otpora priznanje uručeno glumici Danijeli Štajnfeld.

Ove godine, BeFem je zajednicu okupio online: „Da slavimo Međunarodni dan žena, dan kada su feministkinje i saborci na ulici i glasno govore, slaveći žensku borbu i otpor, kada promišljaju i pokazuju solidarnost sa različitim ženama jer ovaj datum predstavlja simbol političke borbe koja preispituje i dekonstruiše marginalizaciju žena, seksizam i homofobiju u izmenjenom kontekstu neoliberalnog kapitalizma“.

Čestitamo dobitnicama!

I.P.

Prethodni članak

Osmi mart: 20% popusta na prava

Protest stranih radnika ispred sedišta Beograda na vodi

Sledeći članak