Dom kulture „Studentski grad“: Alternative Film/Video biće održan u redovnom terminu

Plakat festivala Alternative Film/Video (AFV), 1986. godina.

Nakon što je javnost obaveštena da je na konkursu Ministarstva kulture i informisanja izostala finansijska podrška ovogodišnjem izdanju Alternative Film/Video, otvorivši tako mogućnost gašenja jednog od najvažnijih festivala eksperimentalnog i avangarnog filma u regionu, ustanova Dom kulture „Studentski grad“ izdala je saopštenje o punoj podršci ovom festivalu.

Kao glavni organizator festivala Alternative Film/Video (AFC) ustanova Dom kulture „Studentski grad“ (DKSG) objavila je saopštenje u vezi sa održavanjem ovog festivala tokom 2020. godine, u kojem se objavljuje da će festival biti realizovan u redovnom terminu, uprkos izostanku podršle Ministarstva kulture i informisanja:

Festival Alternative Film/Video ima punu podršku Doma kulture „Studentski grad“ i biće održan u redovnom terminu, u drugoj nedelji decembra, ali će forma festivala biti prilagođena okolnostima prouzrokovanim pandemijom Kovid 19 kao i finansijskim mogućnostima ustanove Dom kulture „Studentski grad“, čije je finansiranje takođe poremećeno usled pandemije koronavirusa.

Ovo saopštenje usledilo je nakon što je kreativni tim festivala AFC javno obrazložio svoje razloge negodovanja ka mogućnosti da festival bude ugašen, te skrenuo pažnju na neophodnost drugačijeg raspoređivanja budžeta za kulturu kako bi festivali i projekti poput ovoga imali zagarantovanu i kontinuiranu podršku republičkih i lokalnih institucija. Izražavajući žaljenje zbog odsustva podrške, potvrdili su značaj festivala AFC i njegovo značajno mesto u okviru savremenog filmskog stvaralaštva:

Ustanova Dom kulture „Studentski grad“ razume okolnosti koje su poremetile redovno finansiranje projekata Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti savremenog stvaralaštva, ali izražava žaljenje zbog izostanka podrške festivalu Alternative koji predstavlja oazu za ceo jedan segment filmskog stvaralaštva koji nema mogućnosti opcionog finansiranja. Festival je tokom 38 godina postojanja postao svojevrsni ambasador kulture Srbije u svetu, i kao takav je uvršten među retke filmske festivale koji neguju alternativnu filmsku umetnost.

Ustanova DKSG je tom prilikom pozvala širu javnost i sve zainteresovane da se jave na mejl alternative@dksg.rs kako bi pomogli održavanju festivala, te kako bi „pomogli da se ojača alternativno filmsko stvaralaštvo umetnika iz Srbije, koji su proslavili ovaj vid umetnosti širom sveta“.

V.K.

Prethodni članak

Film Bakurau: biće jednom u zemlji bez vode

Srpska buržoazija i bojkot izbora

Sledeći članak