Država zatvara škole sa malo đaka u Srbiji?

Nisu dovoljno maltretirani prosvetni radnici, nego će sada i male škole zatvarati, život malog mesta upropašćavati, a naše koleginice i kolege ostajaće na ulici, izjavila je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) upozorava javnost da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije odustalo od zatvaranja malih škola.

Kako su u svom saopštenju naveli, izmene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, član 31, stav 7 propisuju da obrazovno – vaspitni rad od petog do osmog razreda može biti organizovan i u kombinovanom odeljenju.

Sindikati o ovoj izmeni nisu bila čak ni obavešteni (a kamo li konsultovani) i tek po dolasku Zakona u skupštinsku proceduru, „imali smo šta i da vidimo“, javljaju iz Unije SPRS.

Kako kažu, sada se otišlo i korak dalje.

U Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2022/23. godinu, propisuje se da se obrazovno – vaspitni rad od prvog do četvrtog razreda, kao i od petog do osmog razreda, može organizovati i u kombinovanom odeljenju.

Kombinovano odeljenje sastavljeno je od učenika dva razreda i može da ima do 15 učenika, a odeljenje od tri ili četiri razreda, do 10 učenika.

U sindikatu naglašavaju da, uprkos jasnom protivljenju struke, „dopisima u kojima smo tražili da nam objasne kako misle da izvedu ovakvo spajanje, protivno svim metodičkim i logičkim pravilima, proces je nastavljen“.

„Ministarstvo prosvete se pravi mrtvo i čeka prvi septembar da kaže kako više nema vremena da se bilo šta ispravi,“ razočarani su u USPRS.

Jasna Janković, predsednica Unije SPRS, kategorična je u stavu da će ovakva mera dovesti do zatvaranja malih škola što će imati katastrofalne posledice po male sredine, a da će mnogi prosvetni radnici ostati bez posla:

„Malo nam je postojećih problema, treba još dosoliti i nejasnim formulacijama zbuniti. Nisu dovoljno maltretirani prosvetni radnici, nego će sada i male škole zatvarati, život malog mesta upropašćavati, a naše koleginice i kolege ostajaće na ulici.“

Kada i kako će ovakav program biti implementiran, ostaje da se vidi.

„Ne uzdamo se više u dobre namere, jer ih očigledno nema ni Vlada Srbije, ni Ministarstvo prosvete“, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštavaju.

„Ostao nam je samo sirovi otpor neljudskom sistemu, koga osim ušteda ne zanima ama baš ništa drugo!“, zaključuje Jasna Janković.

Ovakvim merama Ministarstva prosvete, najviše će stradati male seoske sredine u čitavoj Srbiji, iz kojih mladi, zbog sve težih životnih uslova i bez mogućnosti zaposlenja, odlaze.

Budući da su Domovi kultura odavno ugašeni ili im je osnovna funkcija prenamenjena, osnovne škole u tim sredinama često su jedini preostali prostori socijalizacije lokalne zajednice.

V.K.

Prethodni članak

Protest protiv gradnje u Mirijevu za koju kažu da će uništiti zeleni pojas i pokrenuti klizišta

Povećanje minimalca: „Još jedna u nizu manipulacija i neustavno mešanje predsednika u posao koji nije njegov“, smatra Željko Veselinović

Sledeći članak