Evropa štedi – radnici ispaštaju

Ministri finansija EU juče su finalizirali stav Evropskog saveta po pitanju ekonomskih reformi unutar EU. Predložene mere su loša vest za milione radnika širom Evrope.

Prema poslednjim informacijama, Evropski savet bi zahtevao od država članica da smanje svoj budžetski deficit od 0,25 do 0,4% godišnje – što je blago poboljšanje u odnosu na do sada predloženih 0,5%.

Evropski sindikati upozoravali su na to da bi prema planovima za nova fiskalna pravila samo četiri zemlje članice bile sposobne da izvrše ulaganja potrebna za ispunjavanje klimatskih obaveza EU. Nasuprot tome, 14 zemalja članica će samo sledeće godine biti prisiljeno da smanji 45 milijardi evra iz svojih budžeta, prema proceni koju je Evropska konfederacija sindikata (ETUC) bazirala na podacima Evropske komisije.

Konačni tekst sporazuma još nije dostupan i nema transparentnosti o budžetskim odlukama koje bi svaka zemlja morala da donese u skladu sa pravilima niti o stvarnoj fleksibilnosti koju bi zemlje imale u prve tri godine tranzicionog perioda.

Odgovarajući na jučerašnji dogovor o novim fiskalnim pravilima, generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata, Ester Linč, rekla je da je ovaj dogovor loša vest za milione zaposlenih ljudi koji se bore sa troškovima života.

Kako je ranije navela, rezultat može biti samo manji broj radnih mesta, niže plate i nedovoljno finansiranje javnih usluga.

„Ovo je i dalje suštinski loš predlog koji bi evropsku ekonomiju gurnuo ka još jednoj recesiji“, izjavila je Linč i dodala da je donošenje ovako bitne odluke na onlajn sastanku i to pred praznike tipična naznaka manjka transparentnosti.

„Borba protiv štednje je daleko od kraja. Sindikati će sada pojačati kampanju protiv Štednje 2.0“, navela je glavna sekretarka ETUC.

Kako smo ranije pisali, petnaest hiljada radnika iz cele Evrope je organizovalo demonstracije u Briselu protiv najavljenih reformi, kada je Ester Linč upozorila političare da će platiti cenu za svaki povratak politikama štednje na predstojećim evropskim izborima.

A.G.A.

Prethodni članak

Približavanje narodu: umetnost fresaka Bogorodice Ljeviške

Nedopustivo kršenje ljudskih prava na izborima, poručuje preko 20 organizacija civilnog društva

Sledeći članak