Fabrika Viome – okupiraj, odupri se, proizvodi

 

Prakse radničkog okupiranja i preuzimanja fabrika pokazuju kako je proizvodnju moguće ne samo organizovati već i povećati i bez privatne vlasničke strukture preduzeća. Krizu kapitalističke ekonomije prati i otpor radnika i radnica koji se bore za preuzimanje sredstava za proizvodnu; od Južne Amerike do nedavnog juga Evrope koji svedoči o seriji okupacija fabrika. Jedan od tih primera je i fabrika Viome iz Soluna o kojem govori film koji vam donosimo. Nekoliko radnika ove fabrike će učestvovati i u diskusijama u okviru programa Zakasnili ste, svuda smo koji će biti organizoavan u Novom bioskopu Zvezda 24. septembra 2016 godine.

Viome je Solunska fabrika koja je nekada proizvodila građevinske materijale, međutim, tokom 2010. u jeku krize u Grčkoj radnici prihvataju program za smanjivanje proizvodnje i povremene odlaske na neplaćeno odsustvo. Tome je sledilo i smanjivanje plata, a osnovni izgovor vlasnika je bio pad profita od petnaest do dvadeset procenata. Odgovor radnika je bilo pokretanje štrajka, ali umesto ispunjena zahteva poslodavac je odlučio da prosto napusti fabriku i sedamdeset radnika ostavi bez isplaćenih zarada. Ispostavilo se da je proizvodnja fabrike ipak bila profitabilna, ali i da je vlasnik kreditno zadužio firmu kako bi izvlačio novac iz nje, što je i stvaralo gubitke.

U julu 2011. radnici okupiraju fabriku i počinju proces obnove proizvodnje. Kako u filmu kaže jedan od radnika: „Pronalaženje posla usred krize je bilo nemoguće. Povraćaj našeg novca je takođe bio pod pitanjem, tako da smo imali samo jedno rešenje: da zadržimo fabriku, da nastavimo sa radom, da zaradimo za život, opstanemo, sačuvamo porodice i dostojanstvo.“

Pošto nisu imali novca za ulaganje u stari proizvodni proces, radnici su odlučili da promene asortiman i započnu proizvodnju organskih praškova – sapuna, deterdženata, šampona i sličnih sredstava za svakodnevnu kućnu upotrebu. Ujedno, radnici i radnice sada te artikle sami distribuiraju kako bi se zaobišli posrednici i time cena za krajnje potrošače ostala što niža. Osim toga sa novom proizvodnjom fabrika i njeni proizvodi znatno smanjuju štetni uticaj na okolinu. Fabrika pod kontrolom radnika postaje i značajno mesto političke i ekonomske debate lokalne zajednice, a napori ovih ljudi polako postaju poznati i van granica Grčke.

Occupy, Resist, Produce je serija filmova o savremenim radničkim okupacijama fabrika na kojoj rade umetnik Oliver Resler i sociolog i aktivista Dario Acelini. Osim filma o fabrici Viome, do sada su realizovani filmovi o o borbama radnika i okupaciji italijanskih fabrika Officine Zerro i RiMaflow. Na Mašini možete pročitati intervju sa Dariom Acelinijem, jednim od autora filmova, u kojem, između ostalog, govori i o radu na ovim filmovima.

Prethodni članak

Protiv ekonomije rasta

O čemu govorimo kada govorimo o BDP-u?

Sledeći članak