Fejsbuk cenzuriše objave o koronavirusu?

Foto: www.shopcatalog.com / Flickr

Fejsbuk je započeo agresivnu kampanju ukidanja određenih postova koji se tiču koronavirusa. Ipak, ostali su nejasni kriterijumi za cenzurisanje sadržaja pošto nisu nužno uklonjene lažne vesti već i one objave čiji sadržaj dovodi aktuelni sistem u pitanje.

Korisnici ove društvene mreže u Srbiji i regionu najpre su primetili da su masovno zahvaćene objave koje su sadržale članak lista Business Insider o nacionalizaciji privatnih zdravstvenih ustanova u Španiji. Uskoro se ispostavilo da su kao spam i „sadržaj koji se ne uklapa u standarde zajednice“ označeni različiti članci, te da problem nije lokalnog niti regionalnog karaktera.

Kako objavljuje The Verge, Fejsbuk je najverovatnije uveo preterano agresivne kriterijume za filtriranje sadržaja o koronavirusu nakon što su njegovi predstavnici u više prilika izjavili da će se boriti protiv lažnih vesti i teorija zavere.

Međutim, kako piše BBC nejasnoći kriterijuma za aktuelnu cenzuru sadržaja doprinosi i činjenica da su velike internet kompanije, među kojima i Fejsbuk, poslale veliki broj radnika i radnica da rade od kuće, što je ostavilo veći prostor automatizovanim sistemima veštačke inteligencije za proveru sadržaja, koje inače ove kompanije koriste.

Foto: Maurizio Pesce; Izvor: Facebooks f8 conference

Fejsbuk je u januaru objavio da će sprečiti širenje vesti o lažnim metodama lečenja i prevencije bolesti i blokirati haštagove sa takvim sadržajem na Instagramu. Predstavnici ove kompanije su tom prilikom obavestili javnost i o tome da će ograničavati širenje podataka koje Fejsbukovi fekt-čekeri prepoznaju kao lažne.

Početkom nedelje Fejsbuk je sa Guglom, Linkedlnom, Majkrosoftom, Reditom, Tviterom i Jutjubom objavio zajedničko saopštenje u kom se obavezuju na „borbu protiv lažnih vesti u vezi sa korona virusom“

Kako je javilo više medija, prošle nedelje su se, takođe, predstavnici nekoliko tehnoloških džinova iz Silikonske doline – Fejsbuka, IBM-a, Majkrosofta, Tvitera i Ciska – sastali sa predstavnicima Trampove administracije „da dogovore mere borbe protiv lažnih vesti“.

I.K.

Prethodni članak

Španija stavlja privatne bolnice pod privrmenu upravu države

Majčinstvo za vreme koronavirusa: režim kako znaš i umeš

Sledeći članak