Feministička antifašistička mreža pozvala da se donira novac za kaznu Aidi Ćorović

Aktivistkinja Aida Ćorović će od petka 22. marta morati da služi dvomesečnu zatvorsku kaznu zbog toga što je gađala jajima zid sa slikom osuđenog ratnog zločinca Mladića, odnosno, po mišljenju suda: ometala stanare i policajce u civilu dok su je odvlačili.

Hapšenje Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) je pozvala građane da doniraju novac za kaznu koju je u oktobru 2023. Aidi Ćorović dosudio  Prekršajni apelacioni sud u Beogradu. Ako se ne sakupi 100.000 dinara Ćorović će od petka, 22. marta, morati da odsluži 60 dana u Padinskoj skeli. Država će time naplatiti 60.000 dinara, dok ostalih 40.000 planira da naplati zaplenom, javlja Danas.

„Molimo sve slobodoljubive ljude, ma odakle da dolaze, da doniraju sredstva kojima bismo izbavili Aidu Ćorović iz situacije u kojoj se zatekla. Potrebno je da u najhitnijem roku sakupimo iznos od ukupno 100.000 dinara“, dodaje se u saopštenju pod nazivom „Za Aidu – na prvoj liniji“. Računi za uplatu mogu se naći na sajtu krokodil.rs.

Podsetimo, Prekršajni apelacioni sud u Beogradu je utvrdio da je istoričarka umetnosti i antiratna aktiviskinja Ćorović kriva za to što je 9. novembra 2021. jajima gađala zid sa slikom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Do toga je došlo nakon što je policija zabranila antifašističkim organizacijama da se na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar, okupe i prekreče nelegalno namalani portret na zidu jedne zgrade na Vračaru.

Ćorović je „mural“ gađala iz revolta, zbog čega je na izuzetno grub način privedena od strane policajaca u civilu. Isto je doživela i aktivistkinja Jelena Jaćimović.

Nemojte se opirati ako vas neko napadne na ulici, možda je policija pa ćete za to u zatvor?

Tehnički – sud je Ćorović našao krivom za to što je, navodno, uznemiravala stanare zgrade i ometala policajce.

„Mural Ratku Mladiću se ne pominje! Kažnjena sam zato što sam uznemiravala stanare zgrade! Optužena sam i da sam ometala policajce, a nisam. Ja sam se samo branila od nekih ljudi koji su me napali!“, izjavila je Aida Ćorović za nedeljnik Vreme nakon objavljivanja prvostepene presude.

Službena lica koja je Ćorović navodno ometala su policajci u civilu, koji, podsetimo, nisu pokazali nikakve legitimacije kada su Ćorović grubo napali i odvukli sa lica mesta, iz Njegoševe ulice:

„Nakon što su bacale jaja na mural Ratka Mladića, prišlo im je 10 neuniformisanih lica i skočili na njih. Aidu su vukli, stezali, njih barem pet, Jeleni su odmah zavrnuli ruke. Ovoliku agresiju nisam videla 15 godina koliko se bavim novinarstvom“, komentarisala je za portal Nova.rs Jelena Diković, novinarka Danasa koja je bila na licu mesta.

„Svima jednako“, osim onima koji su nastavili da čuvaju mural

Policajci u civilu su obezbeđivali lokaciju na kojoj je zabranjeno okupljanje i antifašista i desničara. Argumentujući odluku policije da zabrani i antifašistički skup zakazan za 9. novembar 2021. i skup grupa koje su najavile da će čuvati mural tadašnji ministar policije Vulin je ratnog zločinca koji se od međunarodnog suda hrabro krio po banatskim selima nazvao „general Mladić“.

„Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava“, izjavio je Vulin tada.

Kako smo i tada komentarisali, Ćorović kažnjena zbog navodnog uznemiravanja stanara zgrade – istih stanara od kojih niko nije tražio dozvolu kada je „mural“ crtan, a koji su kasnije nastavili da trpe prisustvo neformalnih „straža“, natmurenih, nabildovanih momaka koji u protekle dve godine neretko čuvaju „svetinju“ – odnosno mesto na kom se portret nalazio pre serija raznovrsnih intervencija brisanja i zaštite koje su usledile.

FAM: Ćorović je gađala jajima lik koji simbolizuje mržnju

Aida Ćorović je jajetom gađala lik koji simbolizuje mržnju, nasilje, nečovečne zločine, razaranje, ratove i činila je to za sve nas i u ime svih nas, dodaje se u saopštenju kojim se poziva na „solidarno uklanjanje svih grafita kojima se glorifikuju ratni zločinci“.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, poznatiji kao sud u Hagu, osudio je Mladića za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Ćorović je presudu koju je dobila u oktobru prokomentarisala kao oblik pritiska na aktiviste:

„Ako je Srbija država, ja sam leteći tanjir i to je tako. Danas mi je stigla presuda da sam, u ime naroda, kriva jer sam (zajedno sa Jelenom Jaćimović) jajima gađala zidni prikaz osuđenom ratnom zločincu (ko je zaboravio – za genocid, dakle, najteži ratni zločin!!!) Ratku Mladiću, te na ime kazne, treba da platim 100 hiljadarki dinara. U ovoj kaznionici i kazamatu, jer je to Srbija postala za vreme vlasti Aleksandra Vucica, ubice, kriminalci, ratni zločinci, ološ svake vrste i ljudska bića koja vise podsećaju na pobesnele zveri, imaju svu moguću zaštitu, dočim smo svi ostali, na margini“, napisala je Ćorović na privatnom Fejsbuk profilu.

Nakon toga u njen Fejsbuk inboks slila se lavina najstrašnijih pretnji smrću, silovanjem, mučenjem i ponižavanjem.

I.K.

Prethodni članak

Stoti broj magazina Liceulice: 14 godina borbe za bolje društvo

Svi treba da osete pogodnosti tehnološkog razvoja – predstavljen zakon o skraćivanju radnog vremena u Americi

Sledeći članak