Filmovi na Slobodnoj zoni, „svedočanstvo apsurda i surovosti sadašnjeg vremena“

Ovogodišnja 19. Slobodna zona otvorena je 31. oktobra premijerom japanskog filma „Zlo ne postoji”.

Selektorka festivala Branka Pavlović je ocenila da su filmovi iz ovogodišnje selekcije, s jedne strane „svedočanstvo apsurda i surovosti sadašnjeg vremena i načina na koji živimo širom sveta, a sa druge, nude mogućnost nekog boljeg i drugačijeg sveta ako se usudimo da, najpre sami za sebe i jedni prema drugima, budemo bolji“. Po njenim rečima, Slobodna zona se već 19 godina zalaže za ljudske i umetničke vrednosti koje afirmišu toleranciju, solidarnost i slobodu: „Filmsko platno je i vama i nama svih ovih godina neka vrsta prozora u taj bolji, mogući svet”.

Pavlović je simbolično otvorila festival pesmom „Dar” Foruk Farukzad, koja je inspirisala film „Ka srećnim ulicama” a koju je sa persijskog prevela Smirna Kulenović, nekadašnja polaznica Slobodne zone junior, danas uspešna vizuelna umetnica i aktivistkinja.

„Govorim iz dubokog kraja noći / O kraju tame govorim / Govorim o kraju duboke noći /O prijatelju, ako mi naiđeš u posjetu / Ponesi mi lampu / Isjeci mi prozor / Usmjeri mi pogled ka ushićenom obilju sretnika”.

U dve trećine filmova glavni junaci su žene

Direktor festivala i jedan od selektora, Rajko Petrović, je na početku istakao da je ovogodišnje izdanje Slobodne zone jedno od najboljih proteklih godina. On je skrenuo pažnju na rast senzibilisanosti za problematiku prava žena i rast prisustva žena kao aktivnih likova u filmovima.

“Pre desetak godina, kada smo pokrenuli selekciju Ženska linija, ideja je bila da podržimo autorke i filmove koji govore o položaju žena kod nas, u regionu i svetu, a ove godine u sedamdeset odsto filmova iz programa glavni junaci su žene, od petogodišnjih devojčica do žena u svojim osamdesetim godinama”, izjavio je Petrović.

Podsetimo, ženski likovi su retko protagonistkinje filmova. “Prema studiji iz 2014. koju je objavio Institut Džina Dejvis o rodu u medijima, u 120 filmova koji su se prikazivali u bioskopima širom sveta od 2010. do 2013. godine samo 31% imenovanih likova su bile žene, a u 23% filmova našle su se na mestu glavnog protagoniste ili jednog od glavnih likova. Žene su režirale samo 7% ovih filmova“, konstatovano je na Vikipediji.

Podzastupljenost ženskih likova koji su prikazani kao više od „ukrasa“ za isticanje muških junaka meri Bekdel test. Da bi film „prošao“ ovaj test u njemu se moraju pojavljivati bar dva ženska lika koja imaju imena i međusobno razgovaraju tako da muškarac nije tema njihovog razgovora. „Mnogi savremeni filmski projekti ne ispunjavaju ove uslove, a filmovi koji dobiju prolaznu ocenu na testu uglavnom imaju manje budžete od onih sa kojima to nije slučaj“, kaže Vikipedija.

Deo programa od 6-19. novembra onlajn

Ivan Bakrač, selektor regionalnog programa Horizonti Balkana, naveo je da su regionalni filmovi ove godine raznovrsniji no ikad. On je predstavio četiri stručna žirija, pozvavši publiku da, kao peti žiri, oceni sve filmove koje bude gledala.

Ovogodišnja Slobodna zona donosi 64 filma u 14 bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Karte su u prodaji onlajn i na biletarnicama bioskopa; spisak sala za sve gradove možete pronaći ovde. Deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji preko platforme KinoKauch koja će biti domaćin onlajn Slobodne zone od 6. do 19. novembra.

I.K.

Prethodni članak

Sindikati zaposlenih u zdravstvu najavili protest

Sloga: Zaustaviti nasilje nad radnicima Pošte

Sledeći članak