Frizeri zahtevaju nove mere pomoći za zanatlije

Foto: xenostral (pixabay.com)

Frizerke i frizeri poslednjih dana vode aktivnu kampanju u kojoj od države zahtevaju novi paket mera pomoći koji bi njima, ali i drugim zanatlijama, omogućio opstanak tokom epidemije.

Frizeri u Srbiji se nalaze na samoj ivici egzistencije, oči u oči sa koronavirusom. Mnogi su se i pored svih preventivnih mera zarazili čime su sprečeni da zarađuju duži vremenski period, a nama je svaki dan bitan!

Ovo je deo apela koji je juče upućen javnosti i državnim institucijama preko instagram stranice barber_community_srbija oko koje je započelo okupljanje nekoliko stotina frizera i frizerki koji zahtevaju konkretniju državnu pomoć za njihovu branšu kao i za druge zanatlije.

Oni ukazuju da je pad obima posla u frizerskim salonima „neverovatan“ i da ide čak i do 80%.

Kada se sve sabere i oduzmu porezi i doprinosi za život ne ostaje skoro ništa, kaže se u saopštenju ove grupe.

Paket ekonomskih mera koji je Vlada donela tokom vanrednog stanja je okončan, pa su tako i zanatlije ostale bez pomoći a sada je za mnoge od njih, naročito za frizere koji su u direktnom kontaktu sa mušterijama, stanje i lošije nego u prvoj polovini godine s obzirom da je i epidemiološka situacija lošija.

Frizeri i frizerke okupljeni u ovoj grupi traže od države paket novih ekonomskih mera, finansijsku pomoć frizerima i drugim zanatlijama, moratorijum na otplatu kredita i drugih obaveza i oslobađanje od poreza i doprinosa u naredna tri meseca.

Da su nove mere pomoći za frizere i zanatlije potrebne saglasni su i iz Saveza frizera Srbije koji su nam rekli da je „u frizerskoj branši sve manje posla zbog epidemije“:

Od pomoći bi značilo da nema novih nameta za plaćanje (eko taksa koju uvode, dodatak aktu o proceni rizika, plan evakuacije, plan zaštite od požara, projekat elektroinstalacija…) i da inspekcije ne zahtevaju sve ovo u ovim za frizere teškim danima i ne kažnjavaju, a najvažnije je ukoliko bi moglo da se za naredni period od 2-3 meseca otpišu porezi i doprinosi, ili bar deo istih.

Iz Saveza frizera Srbije za Mašinu kažu da u Srbiji posluje između 13 i 15 hiljada frizerskih salona, ovaj broj varira od godine do godine i to je broj koji uključuje i salone koji rade „na crno“. Prema podacima ovog strukovnog saveza u ovoj branši radi oko 30 hiljada frizerki i frizera, a od početka epidemije bez posla je ostalo oko 10% njih.

M.M.

Prethodni članak

Prvi pik prvog talasa protesta u Srbiji

„Naša je dužnost da pokažemo da se nećemo miriti s nepravdom“. Nastavljeni protesti za oslobađanje političkih zatvorenika

Sledeći članak